Başkan Kışanak: Kırklar Dağı Belediyeyi aşıyor

Başkan Kışanak: Kırklar Dağı Belediyeyi aşıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, tarih boyunca adı hikaye, şarkı, şiirlere, kitaplara konu olan Kırklar Dağı'nda yapılan konutlar ile ilgili kentte yaşanan tartışmalar açıklamalarda bulundu.

kirklardagi-2-001.jpgkirklardagi-3.jpghevsel-4-001.jpgdiyarbekir-3.jpg

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, tarih boyunca adı hikaye, şarkı, şiirlere, kitaplara konu olan Kırklar Dağı'nda yapılan konutlar ile ilgili kentte yaşanan tartışmalar açıklamalarda bulundu. Kışanak, "Kırklar Dağı artık ciddi derecede rahatsızlık yarattıyor. Bu belediyeyi aşan bir durumdur. AKP'nin de çok fazla kaşıdığı bir konudur. DTK oradaki mülk sahiplerini araştırıp isimlerini açıklasın" dedi.

Diyarbakır'da hafta sonu yapılan DBP Yerel Yönetimler Kadın Konferansı'nda söz alan Demokratik Özgür Kadın Harakete aktivisti Leyla Güven, mimari konusunda yıllara yayılacak bir perspektif olması gerektiğini söyledi. Güver. bu perspektif doğrultusunda belediyelerin radikal kararlar alması gerektiğini anlatırken, "Kırklar Dağı ile ilgili bizim yumuşak karnımız var. Bizim karşımıza çıkan ve çözülemeyen bir sorundur bu. Yanlış bir yapılaşmadır. Kırklar Dağı'nda bir kadın imzası olsa bugün başka şeyler konuşuyor olurduk. Bizim uygulayacağımız mimari örnek olmalıdır" dedi.Toplantıda yapılan bu eleştiriden sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kırklar Dağı'nın artık ciddi derecede rahatsızlık yarattığını belirterek, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) bu duruma müdahil olmasını istedi. DTK tarafından bir komisyon kurulmasını öneren Kışanak, Kırklar Dağı ile ilgili kurulacak  komisyonun neler yapılması gerektiği üzerine bir araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Kışanak, şöyle dedi: "Kırklar Dağı meselesi belediyeyi aşan, AKP'nin de çok fazla kaşıdığı bir konudur. DTK oradaki mülk sahiplerini araştırıp isimlerini açıklasın. Bazı şeylerin siyaset malzemesi yapılmaktan çıkarılması lazım."

Diyarbakır'ın eski Valisi Cahit Kıraç, Kırklar Dağı'na imar izni verildiğini ve bölgeye konut yapıldığını hatırlatması üzerine bunun belediyenin konusu olduğunu söylemişti. Belediyenin gerekli çalışmalar için kendileriyle yazıştığını anlatan eski Vali Kıraç, alanın SİT bölgesi olduğunu ve oraya konut yapılması ile ilgili sakıntılarını dile getirerek, olayı valilik olarak incelediklerini söylemişti. Kıraç, şu görüşleri dile getirmişti: "Orası bir SİT bölgesi tamamen. İmarla ilgili çalışmasının yeniden ele alıp bakılması gerekiyor. Oradaki binalar niye yıkılmasın, oranın imarını yeniden alıp düzenleme yaptıktan sonra. Çünkü orası SİT alanı; On Gözlü Köprü, SİT alanı, Kırklar Dağı, Hevsel Bahçeleri. Yer mi yok oraya çok katlı binalar yapıyorsun onun bir mantığı yok ki. Eğer o çirkinlikten insanlar rahatsız oluyorsa. Neden olmasın imarla ilgili çalışmadan sonra. Hevsel Bahçeleri'nde kesilen bir kaç ağaçla ilgili duyarlılığı oraya da gösterilmesi gerekiyor."

Daha önce kapatılan Bağıvar Belediyesi sınırlarında bulunan Kırklar Dağı, 2001 yılında imara açılmış ve imarda eğitim tesisi olarak gösterilmiş, 2008 yılında imar planı revize edilmiş ve 2009 yılında da yapı için ruhsat verilmişti. Merkez Sur Belediyesi'nin de onayıyla Kırklar Dağı'na ilk etapta 1+1 ve 2+1 ebatlarında 10 katlı 4 blokta 80 konut yapılacak. İkinci etapta ise, 15 katlı bloklarda toplam 600 konut ile birlikte 27 katlı bir otel, yüzme havuzu, tenis kortu, sentetik buz pisti, 2 büyük süs havuzu, amfi tiyatro, öğrenci yurdu, alışveriş merkezi, cami, gezi alanları ve park orman yapılması planlanıyor. Ancak, tartışma ve gösterilen tepkiler projenin ilerlemesini yavaşlattığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.