Çermik’te mercimek ilgisi

Çermik’te mercimek ilgisi
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde "Mercimek Üretiminin Geliştirilmesi ve Alanlarının Artırılması Projesi"ne talep beklenenin üstünde gerçekleşti.

TİGRİS HABER - Çermik Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Güden, 2023-2024 üretim sezonu çerçevesinde ilçede 30 ton mercimek tohumu tahsis edilmiş olup, projenin uygulama şartlarını karşılayan 157 kişinin müracaatı kabul edildiğini söyledi.

Kabul edilen müracaatlar SYDV tarafından gelir testine tabi tutularak gelir seviyesi düşük olan 112 kişiye tohum verilmesi kararlaştırıldığını belirten Güden, müracaatların ardı arkasının kesilmemesi nedeniyle yaptıkları girişimler sonucunda ekstradan 6 ton daha tahsis yaptırdıklarını ve onu da yedeklerin içinden sırası gelen 20 üreticiye paylaştıklarını ifade etti.

132 üreticiye 2 bin 571 dekar alana ekilmek üzere 36 ton mercimek tohumunu teslim etmek için sözleşmeleri imzalamaya başladıklarını dile getiren Güden, şöyle konuştu:

“İlçemizin toplam mercimek ekiliş alanı 2022-2023 üretim sezonunda 17 bin 500 dekar olarak gerçekleşmiş olup şu anki verilecek olan hibe desteği ile 2023-2024 üretim sezonunda toplam üretim alanının yüzde 15’lik kısmının tohum ihtiyacı karşılanmış olacaktır.”

Güden, üreticilerin beyan etmiş oldukları arazilerine mutlaka tohumu ekmeleri gerektiğini ifade ederek, “Bu yıl bahar aylarında yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle özellikle düz ve taban arazilerdeki mercimeklerin çoğunun kök çürüklüğüne maruz kalarak verim düşüklüğüne ve dolayısıyla üreticilerin zararına neden olduğunu bu sebeple mercimek ekmek isteyen çiftçilerimize meyilli olan arazilerini tercih etmelerini öneriyoruz. Söz konusu projenin maliyeti yüzde 75 hibe desteği ve yüzde 25 üretici katkısı ile karşılanmaktadır” dedi. (AA)

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.