DEM Partili Çelenk, Fabrika mahallesini sordu

DEM Partili Çelenk, Fabrika mahallesini sordu
DEM Parti Diyarbakır milletvekili Sevilay Çelenk, TMM başkanlığına verdiği soru önergesinde, Fabrika mahallesindeki yıkımları sordu.

TİGRİS HABER - Çelenk, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den sorularının yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

DEM Partili Sevilay Çelenk, soru önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi;

Kayyım tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, Yenişehir ilçesine bağlı Fabrika Mahallesi’nde,24 Ocak 2024 tarihi itibarıyla, kolluk kuvvetleri eşliğinde yıkıma başlandığı basına yansımıştır.

Bahse konu mahallede,18 hak sahibine ait 20 ev için yıkım kararı alındığı bilinmektedir. Mahalle sakinleri yetkililere çaresiz bir biçimde kış koşullarında gidecek yerlerinin olmadığını, geçim sıkıntısının iyice arttığı bir zamanda kira ödeyebilecek maddi güçlerinin de bulunmadığınıanlatmaya çalışmaktadır. 2021 yılında alınan kamulaştırma kararının 2024 yılında uygulanması ve kararın verildiği gün üzerinden ödeme yapılması yurttaşların mağduriyetiniartırmaktadır. Zira hak sahiplerine ödenen yaklaşık birim maliyetleri 2021 yılının son günü baz alınarak tespit edilmiştir. Ekonomik krizin giderek derinleştiği, enflasyonun yükseldiği ve alım gücünün düştüğü günümüz koşullarında hak sahiplerine ödenen tutarın, taşınmazların esas değerini hiçbir şekilde karşılamadığı yurttaşlar tarafından ifade edilmiştir.

Belirtilen hususların yanı sıra,Fabrika Mahallesi’nde “kamulaştırma” kararının ardından hak sahiplerinin hukuksal mücadelesi sonucundaDiyarbakır 3’üncü İdari Mahkemesi 2023 yılında “yürütmeyi durdurma” kararı vermiştir.Kararda, yıkımın gerçekleşmesi durumunda öngörülemeyecekmağduriyetler yaşanacağı belirtilmiştir.”

Çelenk bakana şu soruları sordu;

  1. 24 Ocak 2024 tarihinde Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Fabrika Mahallesi’nde başlatılan yıkımın ardından yurttaşların kış koşullarında yaşayacağı barınma krizine ilişkinBakanlığınızın bir öngörüsü ya da bir çalışması var mıdır?
  2. Fabrika Mahallesi’nde 2021 yılında alınan kamulaştırma kararının 2024 yılında uygulanmasının ve hak sahiplerine kararın verildiği gün üzerinden ödeme yapılmasının yasal gerekçesi nedir?
  3. Ekonomik krizin giderek derinleştiği koşullarda hak sahiplerine ödenecek tutarın, taşınmazların esas değerineyaklaşan bir değere tekabül etmesikonusunda Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
  4. Fabrika Mahallesi’nde yıkım kararına ilişkin2023 yılında Diyarbakır 3’üncü İdari Mahkemesi’nin “yürütmeyi durdurma” kararı almasına rağmen 2024 yılında yıkımın gerçekleştirilmesinin yasal gerekçesi nedir? Mahkeme kararına rağmen yıkımın başlamasına ilişkin inceleme başlatılacak mıdır?
  5. Fabrika Mahallesi’nde yıkımın gerçekleştirilmesi konusunda hak sahipleri bilgilendirilmiş midir?
  6. Yıkımın gerçekleştirilmesiyle ilgili olarak herhangi bir ihale işlemi yapılmış mıdır? İhale yapılmış ise yıkım işlemi hangi kişi veya firmaya verilmiştir?
  7. Fabrika Mahallesi’nde yıkıma gerekçe gösterilen yolun geçeceği güzergâh ve etrafında bulunan arsaların imar planlarıyla ilgili son 5 yılda herhangi bir değişiklik yapılmış mıdır? Değişiklikler yapılmış ise bunlar Bakanlığınız tarafından denetlenmiş midir?

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum