Diyarbakır Bağlar Belediyesindeki yolsuzlukları çorap söküğü gibi!

Diyarbakır Bağlar Belediyesindeki yolsuzlukları çorap söküğü gibi!
Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi yolsuzlukların ana karargâhı gibi. Hüseyin Beyoğlu, AK Parti adayı olarak yüzde 25 oy almasına rağmen belediye başkanlık koltuğuna oturdu.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi yolsuzlukların ana karargâhı gibi. Hüseyin Beyoğlu, AK Parti adayı olarak yüzde 25 oy almasına rağmen belediye başkanlık koltuğuna oturdu. Aradan geçen 4 yıl içinde Bağlar Belediyesinde rüşvet, para karşılığı iş takibi, sahte imzalarla hileli arsa satışıyla ilgili tartışmalar devam ederken, bu kez başkan Hüseyin Beyoğlu’nun oluruyla fahiş rakamlarla adrese teslim asfalt ihalesine çıkıldığı ortaya çıktı.

Sözcü gazetesinden Özgür Cebe’nin haberine göre, Diyarbakır’ın AKP’li Bağlar Belediyesindeki rüşvet çarkı ve usulsüz gayrı resmi yürütülen işlemlere bir yenisi daha eklendi. Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun oluruyla Fen İşleri Müdürlüğünce 2019-460348 kayıt numarasıyla 20 Eylül 2019 günü davetiye usulüyle ihaleye çıkıldı. Ancak ihalenin teknik şartnamesi ihaleyi alacak firmaların kriterlerine göre adrese teslim bir şekilde hazırlandı. İhaleye İstanbul ve Ankara merkezli Atlas, Tümpa, Berka ve Bilginay adlı 4 firma katıldı. 3 yıllık yapılan ihaleyi 5 yıl öncenin fiyatıyla 88 milyon 760 bin lira bedelle Berka adlı şirket aldı.

asfalt1jpg-4xpixura90kl7ufoejs8vq.jpgİhbar evrakı kaydı yapıldı

Usulsüz adrese teslim bir şekilde sadece 4 firmadan teklif alınarak çıkılan ihaleyle ilgili Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı avukatları ise, Kamu İhale Kanunu’na aykırı hareket edildiği, bu işi Diyarbakır’da yapan odalarına üye onlarca profesyonel firma olduğu gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu savcılığı ise suç duyurusunu soruşturmaya değil, ihbar evrakı olarak kayda aldı. Ardından da Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak asfalt ihalesiyle ilgili tüm evrakların birer onaylı suretinin acil-ivedi ve elden takipli olarak gönderilmesini istedi.

asfalt3jpg-go1na2r1gk-mltnkps8fza.jpg

4 firmada bağlantılı imiş!

Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun evrakları bir süre göndermeyip direnmesi üzerine soruşturmayı yürüten savcılık evrakların gönderilmediği takdirde mevcutlu olarak gözaltı yapılması talimatını verince tüm evraklar polise teslim edildi. Öncelikle davetiye usulüyle ihaleye katılan 4 firmayla ilgili Bankalar Birliğine yazı yazılarak bu şirketlerin birbiriyle bağlantılı olup olmadıkları soruldu. Gelen cevapta, 4 firmanın da birbirlerine kefil olan grup firma oldukları bildirildi.

Ticaret ve Sanayi Odası fiyat tespitinde de bulunulması için hukuk mahkemeleri nezdinde asfalt ihalesinin gerçek rakamının belirlenebilmesi için fiyat ve maliyet keşfi tespiti yapılması talebinde bulundu. Yapılan fiyat keşfi ve bilirkişi incelemesinde gerçek rakamın 3/1 fiyat olduğu bildirildi. 88 milyon 760 bin lira bedelle verilen ihalenin gerçek değerinin yaklaşık 30 milyon lira olduğu belirlendi.

Müfettişler adli soruşturmayı bekliyor

Kamunun zarara uğratıldığı asfalt ihalesiyle ilgili 2021 yılında ihbar kaydı üzerinden yürütülen incelemede Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 3 yılda soruşturmayı tamamlayamadı. Belediye Başkanının AKP’li olup halen görevde olması nedeniyle soruşturmada bugüne kadar bir arpa boyu yol alınamadı.

Fahiş rakamlarla adrese teslim yapılan ihaleyle haksız kazanç sağlanmasıyla ilgili iddiaların Diyarbakır’a gönderilen mülkiye müfettişlerinin de idari yönden yürüttükleri soruşturma dosyasına yansıdığı ve Başsavcılığın adli yönden soruşturmayı tamamlamasından sonra idari yönden de Mülkiye müfettişlerince soruşturma yürütüleceği bildirildi. (Kaynak: Sözcü)

Kaynak:Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum