Diyarbakır Kitap Fuarı başlıyor

Diyarbakır Kitap Fuarı başlıyor
25 - 30 Eylül 2018 tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezinde yapılacak olan Diyarbakır 6. kitap fuarında 120 yayınevi, 60 kültür etkinliği ve 250 yazar okurlarla buluşacak.

Ali Abbas Yılmaz / Harun Aytulun

Tigris Haber- TÜYAP tarafından düzenlenen ve Türkiye Yayıncılar Birliği  işbirliğinde yapılan basın toplantısına Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü katılım sağladı.

Toplantıda Diyarbakır 6. Kitap Fuarının kent için önemine ve fuarların STK'ların ortak  çabası ile gerçekleştirildiğine vurgu yapıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral, Türkiye'nin kitap okuma oranı hakkında istatistiki verileri sırladı. Ekonomik kriz ile birlikte kitap üretiminde yüze 3'lük bir daralma yaşandığını belirten Aral, Türkiye genelinde 1137 halk kütüphanesi bulunduğunu ve Almanya'da bu rakamın sadece bir kentteki kütüphane sayısına denk geldiğini kaydetti.

Dört yıl aradan sonra 6'ıncısı düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı'nın tanıtım toplantısı Diyarbakır Hilton Oteli'nde yapıldı.

TÜYAP Tüm Fuarcılılık Yapım A.Ş.  tarafından düzenlenen ve Türkiye Yayıncılar Birliği  işbirliğinde yapılan basın toplantısına Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü destekçi olarak katıldı.

Toplantıya TÜYAP Diyarbakır Bölge Müdürü Velat Ektirici, Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral, Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Anıl Öder, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, DESOB Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu, Karacadağ Kalkınma Ajnası Genel Sekreteri Hasan Maral, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdür vekili katıldı. 

Toplantıda Diyarbakır 6. Kitap Fuarının kent için önemi vurgulandı. TÜYAP Diyarbakır Bölge Müdürü Velat Ektirici Moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ve  DESOB Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu birer konuşma yaptılar.

DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, fuarın kent için önemini vurgularken, DESOB Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu ise esnaf cephesinden gerekli hazırlıklara ve fuar alanına ulaşım sorununun çözümü  noktasında alınacak ek önlemelere değindi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Fuarcılığın kentteki tüm STK'lar ile ortaklaşa düzenlendiğini tek bir kurumun omuzlarına yıkılmaması gerektiğine vurgu yapan Kaya, Fuarcılığın gelişmesinin kent için önemine değindi.

Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral, ekonomik kriz ile birlikte kitap üretiminde yüze 3'lük bir daralma yaşandığını belirtti. SEKA'nın kapatılmasından sonra kağıtta dışa bağımlılığa vurgu yapan Aral, eğitimde Türkiye'nin geriye düştüğünü söyledi. OECD ülkeleri arasında eğitim başarısı anlamında Türkiye'nin ciddi bir gerileme yaşadığını istatistiki rakamlarla gözler önüne seren Aral, Türkiye genelinde 1137 halk kütüphanesi bulunduğunu ve Almanya'da bu rakamın sadece bir kentteki kütüphane sayısına denk geldiğini kaydetti. Okulunu terk eden öğrenci sıralamasında Türkiye'nin Avrupa birincisi olduğunu ifade eden Aral, kitap okuma oranının eğitim kalitesini arttırmada belirleyici rolüne işaret etti. Aral, kitap okuma alışkanlığı olan çocukların kitap okuma alışkanlığı olmayanlara göre anlama kapasitelerinin daha güçlü olduğunu ifade etti. Aral, kitap okuma alışkanlığı olan bir çocuğun 13 saniyede okuduklarını anlayabildiğini ancak kitap okumayan çocuklarda bu sürenin 45 saniyeye kadar çıktığını belirtti.

Toplantıda ayrıca basın emekçilerinin soruları yanıtlandı.

25 - 30 Eylül 2018 tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezinde yapılacak olan Diyarbakır 6. kitap fuarında 120 yayınevi, 60 kültür etkinliği ve 250 yazar okurlarla buluşacak. Kitap fuarında; Mıgırdiç Margosyan, Canan Tan, Altan Öymen,  Ahmet Telli, Ayşe Kulin, Oya Baydar, Şükrü Erbaş, Aytül Akal, Fikret Başkaya, Nurcan Baysal, Dilara Keskin, Işık Ergüden Nil Sakman, Kemal Hamamcıoğlu, Hasan Ali Toptaş, Mine soysal, İsmail Saymaz, Levent Gültekin, Zeynep Sevde, Murat Özyaşar, Kadir Yıldırım, Kerimcan Akduman, İlkay Marangoz, İsmail Beşikçi, Şeyhmus Diken ve Bahadır Yenişehirlioğlu'nun da bulunduğu pek çok değerli yazar okurlarıyla bir arada olacak.

Diyarbakır 6. kitap fuarı'nın onur konuğu ise yazar Mıgırdiç Margosyan olacak. Fuar süresince düzenlenecek olan panel ve söyleşilerle Margosyan'ın edebiyatı, eserleri ve yaşamı ele alınacak. Yazar Margosyan adına TÜYAP tarafından armağan olarak hazırlanan " Gittin ki tez gelesin" kitabının sergisi de okurları karşılayacak.

Girişin ücretsiz olduğu Diyarbakır 6. Kitap fuarı her gün 10.00 - 19.30, kapanış günü olan 30 Eylül 2018 Pazar günü ise 10.00 - 19.00 saatleri arasında kitapseverlere açık olacak.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.