VİDEO - Diyarbakır Ramazanlarının vazgeçilmezi: Meyan şerbeti

VİDEO - Diyarbakır Ramazanlarının vazgeçilmezi: Meyan şerbeti
Diyarbakır’da Ramazan ayı denince akla ilk gelen içecekler arasında yer alan meyan şerbeti tezgâhta yerini alırken, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Yılmaz Yiğitler - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da her yıl ramazan ayında geleneksel olarak cadde ve sokaklarda kurulan tezgâhlarda satılan meyan şerbeti, bu yılda pandemi gölgesi altında satışa çıkarılıyor.

Diyarbakır’ın vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbeti sabahın erken saatlerinde yapılıp iftara birkaç saat kala tezgâhlarda yerini alıyor. Meyan şerbeti satıcıları, diğer yıllara oranla bu yıl satışların az olduğunu söylediler. Vatandaşlar da ramazan ayının dışından da meyan şerbeti tükettiklerini belirterek meyan şerbetinin kendileri için vazgeçilmez olduğunu söylediler.

meyan-tigris.png

Sur’da 35 yıldır meyan şerbeti satıcılığı yapan Yılmaz Usta, meyan şerbetinin yapılış aşamasını şöyle anlatıyor: “ Meyan kökünü İlkbahar’da Dicle Nehrinin kenarında topluyup evde yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra kurutup eziyoruz. Ezdikten sonra biraz bekletiyoruz. Sürekli leğenden leğene aktarıyoruz. Kıvamını bulduktan sonra tezgâhlardaki yerini alıyor.”

yilmaz-tigris.png

“Diyarbakırlı olup da içmeyen yoktur”

Sadece ramazanda değil diğer günlerde de meyan şerbeti aldığını söyleyen vatandaşlardan Murat Kahraman, meyan şerbetinin Diyarbakır’ın vazgeçilmezi olduğunu vurgulayarak, “Meyan şerbetini her akşam alıyorum. Bütün aile olarak meyan şerbetinden vazgeçemiyoruz. İftarlarda sürekli masamızda bulunduruyoruz. Susuzluğu iyi gideriyor, mideyi rahatlatıyor ve böbreklere iyi geliyor. Birçok faydasını görmüşüz. Herkese tavsiye ediyorum. Zaten Diyarbakırlı olup da içmeyen yoktur. Meyan şerbetini sadece ramazan ayında değil diğer günlerde de tüketiyoruz. Özelliklede yazın sıcağında çok içiyoruz. Özelliklede bakır taslarda içildiğinde daha güzel bir tat veriyor.”

kahraman-tigris.png

“Satışlarda düşüş var”

25 yıldır meyan şerbeti satıcılığı yapan Reşit Usta da babasından devir aldığı söylüyor. Reşit Usta şerbetin, mideye, bağırsaklara ve böbreğe iyi geldiğini ifade ederek, “ geçen yıla oranla satışlarımız aynı. Biraz düşüş var’ da diyebiliriz. Pandeminin etkisi de var. Özelliklede hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulandığı için satış yapamayacağız” diyor.

resit-tigris.png

Reşat Kaya adlı vatandaş da meyan şerbetinin sağlığa faydalı olduğu için tükettiğini belirterek, “Meyan şerbetini çok beğeniyorum. Sadece ramazan ayında değil hemen hemen denk geldikçe her gün meyan şerbeti alırım. Tanıdık ustamız var, ondan alıyorum. Yapımının temiz olduğuna inandığım için alıyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.