Diyarbakırlılar Diyarbakır karpuzuna hasret kaldı

Diyarbakırlılar Diyarbakır karpuzuna hasret kaldı
Karpuzuyla ünlü Diyarbakır’da Diyarbakır karpuzu yemek mesele oldu.

Geçen yıla göre karpuz üretiminde yarı yarıya azalma olurken, yetiştirilen karpuzların bir bölümünü de hastalık vurması Diyarbakırlıları Diyarbakır karpuzuna hasret bıraktı.

Yaz mevsiminin 2 ayı geride kaldığı halde karpuz fiyatlarında hala bir düşüş yaşanmaması pazara gelen vatandaşların cebini yakmaya devam ediyor.

Karpuzuyla ünlü Diyarbakır’da Bursa karpuzu satılırken, Diyarbakır’da karpuz üretiminin yarı yarıya düşmesi ve yoğun sıcaklıklardan dolayı karpuzda oluşan hastalıklar Diyarbakır karpuzunun pazara inmesini olumsuz etkiledi.

 

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesindeki semt pazarında görüştüğümüz Pazar esnafları karpuz fiyatlarının yüksek oluşunun nedenlerini anlattılar. Genelde Pazar’da Bursa karpuzunun satıldığını ve halden karpuzu 900 ila 1150 TL arası fiyata aldıklarını 100-200 kuruş bir kar ile vatandaşa verdiklerini belirten Pazar esnafı, bölgede yaşanan çatışmalı ortamdan dolayı karpuz üretiminin yarı yarıya azaldığı yorumunu yaptı.

Diyarbakır gibi karpuzuyla ünlü bir kentte karpuz fiyatların neden hala düşmediğini Yenişehir semt pazarı esnafına sorduk.

Yenişehir semt pazarı esnaflarından Özal Akçiçek, “Adana’daki karpuzlar sıcaktan ve poyrazdan yandı. Ramazan ayında bir ara karpuz fiyatları düştü ama sonra Adana’dan karpuz gelmeyince ister istemez karpuz fiyatları yeniden yükseldi. Diyarbakır karpuzu ise bu yıl çok az üretildi ve üretilen karpuzların bir bölümünde de bu yıl hastalık çıktı. Haliyle Diyarbakır karpuzunun henüz pazara gelmemesi fiyatların yüksek seyretmesini beraberinde getirdi ” diye konuştu.

 

Pazar esnaflarından Adnan Akbulut ise, “Bu yıl Diyarbakır’da karpuz üretimi neredeyse yarı yarıya düştü. Bir yanda üretim düşerken bir yanda da karpuzu hastalık vurdu. Ayrıca olaylardan dolayı da bu yıl çiftçi karpuz ekmedi. Ekilen karpuzların bir bölümü de yanınca piyasaya Diyarbakır karpuzu henüz girmedi ve bu da karpuz fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Geçen yıl tarladan 200- 300 kuruşa alınan karpuzlar bu yıl 800- 900Kuruş oldu” şeklinde konuştu.

21 yıllık esnaf olduğunu belirten Mehmet Yılmaz, “ 21 yıldır esnafım bu seneki gibi bir durum görmedim. Topraktan gelen bir hastalık var karpuzda. Aşırı sıcaklardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bugün olmuş karpuz fiyatları hala düşmüyor, çünkü Pazar esnafı dahi karpuzun kilosunu halden 900 ila 1150 TL arasında bir fiyata alıyor. Ben şuan tezgâhımdaki karpuzu Muş’tan getirdim. Ama pazarda satılan karpuzlar genelde Bursa’dan geliyor. Uzak yerden geldiği için de nakliye falan karpuz pahallıya geliyor” dedi.

Ali Abbas YILMAZ / ÖZEL

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.