Diyarbakırlıların bugünlerde uğrak yeri Hevsel

Diyarbakırlıların bugünlerde uğrak yeri Hevsel
Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Spor Kulübü, Sümerpark'ta bir araya gelerek Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kıyımına karşı başlatılan eyleme destek verdi.

DİYARBAKIR Yerel Gündem 21 Kent Konseyi ve Diyarbakır Belediye spor Kulübü, Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kıyımına karşı başlatılan eyleme destek vermek amaçlı Hevsel Bahçelerine yürüyerek burada basın açıklaması yaptı. İlk olarak Sümerpark'ta toplanarak, araçlarla Hevsel Bahçeleri yakın köprüde inerek, yürüyüşe geçti. "Özgür doğa, özgür birey, özgür toplum Dicle vadisine dokunma" pankartının taşındığı yürüyüşte "Uyuşturucuya hayır spora evet", "Yeşilin yerine beton koyma" dövizleri taşındı. Grup sık sık "Bijî berxwedana Hevselê" sloganları atarken öğrenciler tarafından davul zurna eşliğinde karşılandı.

“UNESCO’ya girmeyi engeller”

Kitle adına açıklamayı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı Metin Kılavuz, Dicle Vadisi'nin bölgenin önemli ekosistem kimliğini oluşturduğunu belirterek, "Burada yapılması planlanan, yapılaşmalar buradaki ekosisteme ciddi zarar verecek ve geri dönülmez tahribata neden olacaktır. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmek için hazırlanan Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj alanı sınırlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu alanı rezerv yapı alanı olarak ilan etmiştir. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri kültürel peyzaj alanı sınırına yapılacak en ufak bir olumsuz müdahalenin Dünya Miras listesine girmesini engelleyecektir. Hem kültürel mirasın korunması UNESCO süreci, hem de yapılaşma riskleri açısından Dicle Vadisi'nin rezerv yapı alanı ilan edilmesi kararı bir an önce iptal edilmelidir. Bu alanda yapılanması önerilen, doğal ve ekolojik yapıyı koruyan tarihi değerlerle uyumlu kentsel tasarım projesidir" dedi.

Kılavuz, konuşmasının sonunda gençler tarafından yapılan eylemi de selamladığını ve sonuna kadar destekçileri olacaklarını söyledi. Konuşmanın ardından davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Sur Belediyesi'ne bağlı Mehmet Geren Eğitim Destekevi öğretmen ve öğrencileri de, Hevsel Bahçeleri'ne gelerek gençlere destek verdi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.