Fırın işçileri 'çalışma' koşullarına kazan kaldırdı

Fırın işçileri 'çalışma' koşullarına kazan kaldırdı
Yüksek enflasyon, düşük ücret, sigortasız çalışma ve çalışma saatlerinin fazlalığına karşı iş bırakma eylemi gerçekleştiren fırın işçileri, ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır'daki fırın işçileri, yüksek enflasyona karşı düşük ücret almalarına, sigortasız çalıştırılma ve çalışma saatlerinin fazlalığına karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Seslerini duyurmak için iş bırakmalarını Dağkapı Meydanı'nda düzenledikleri basın açıklamasıyla duyuran fırın işçileri, ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi. Taleplerini giydikleri "Sendikaya evet sömürüye hayır", "Bedava işçiliğe son", "Ortaçağ köleleri değiliz" yazılı önlüklerle dile getirmenin yanı sıra, açtıkları "Sigortasız çalışmak istemiyoruz", "Diyarbakır fırıncıları haklıdır kazanacaktır" dövizleriyle de dile getiren fırın işçileri adında açıklama yapan fırın işçisi, seslerine kulak verilmesini istedi. Ağır şartlar altında çalıştıklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Güneş, "Bizler, işverenleri tarafından terkedilmiş, sindirilmiş emekçiler olmak istemiyoruz. Her gün saatlerce çalışarak halkın temel ihtiyaç maddesinin temin edilmesini sağlamak; bizlere bedenen ve ruhen pahalıya mâl olmaktadır." ifadesini kullandı.

firin-iscileri-4.jpeg

Haftanın 7 günü sigortasız çalışma

Sigortasız bir şekilde çalıştırıldıklarını dile getiren Güneş, "Haftanın 7 günü kesintisiz çalışma, dinlenmenin dahi olmadığı bu ağır temponun maddi karşılığı işin ağırlığının altında erimiştir. Ekonominin geldiği son nokta ise bizlerin mağduriyetinin ne denli olduğunu gözler önüne sermektedir. Bizler yalnızca taşımış olduğumuz ağır yükün altında ezilmek istemiyor ve emeğimizin zayii edilmemesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Güneş çalışma koşullarının ve ücretlerinin düzeltilmesini isteyerek hem iş verenlerine hem de yetkilere seslerini duyma çağrısı yaptı.

firin-iscileri-3.jpeg

'Talepler karşılanana kadar mücadele edeceğiz'

Fırın işçilerine destek veren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Gıda ve Sanayi İşçileri Sendikası avukatı Songül Argünağa, "Bugün fırın ustaları kapitalist sisteme karşı buradalar ve kendilerini sömüren şeyin ne olduğunun farkındalar. Bugün kapitalist düzen sadece fırın işçilerini değil, bütün çalışanları, bütün iş kollarında aynı yöntemle sömürüyor. Bu düzene karşı nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz. Bugün Amed’te fırın işçileri nasıl mücadele edileceğini bize gösterdiler ve kendi haklı talepleri için burada toplanıyorlar. Biz her zaman yanlarındayız ve fırın işçilerinin sigortasız çalıştığını herkes biliyor ve bu haklı mücadelede taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

firin-iscileri-2.jpeg

Federasyon Başkanı Balcı'ya tepki

Kendi eylemlerine karşı Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'ın "Birileri kendince sektörde kriz yaratıp, kahraman olmak istiyor" sözlerine tepki gösteren fırın işçisi Atilla Ekin, "Yaklaşık 30 yıldır Fırıncılar Oda Başkanlığı yapıyor, bugüne kadar sigortasız işçi çalıştıran işvereneler dururken sen o koltuk da onların sana verdiği maaşla otururken, haberin olsun bizim sayemizde orada oturuyorsun. Biz istersek Amed’in genelinde ekmek çıkartmayabiliriz, bunu yapmamamızın tek nedeni halkımızın mağdur olmaması. Biz Amed'de 10 bine yakın fırın işçisiyiz, ama üretimde bir aksaklık olmasın diye burada sadece bir kısmımız var. Siz böyle devam ederseniz hepimiz burada toplanırız." sözleriyle tepki gösterdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.