Hepimiz Nasıl Dizi Fanı Olduk?

Hepimiz Nasıl Dizi Fanı Olduk?
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği'nin 'Serenita Buluşmaları'nın üçüncüsünde, Dr. Aylin Dağsalgüler ve gazeteci Elçin Yahşi, "Bir Gerçek Hayat Hikayesi: Hepimiz Nasıl Dizi İzleyicisi Olduk?" başlıklı bir söyleşide buluştu.

TİGRİS HABER - Söyleşide, 90'lardan günümüze Türkiye’de dizi sektörünün evrimi ve izleyicinin değişimi mercek altına alındı.

90'lar: Televizyonla Samimi Olmanın Başlangıcı

Dr. Aylin Dağsalgüler, 90'ların Türkiye dizi sektörü için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Özel kanalların yaygınlaşmasıyla birlikte ekranlarda daha fazla dizi yer almaya başladı. Bu diziler, o dönemdeki toplumsal, ekonomik ve siyasal atmosferi de yansıtıyordu.

Dağsalgüler, "Kaynanalar", "Süper Baba" ve "Bizimkiler" gibi dizilerin o dönemki popüler kültürün önemli birer parçası olduğunu ve aile yaşamının dönüşümünü de yansıttığını belirtti.

2000'ler: Renkli ve Rekabetçi Bir Ortam

2000'lerde medya ortamının daha hareketli hale gelmesiyle birlikte dizi sektöründe de bir değişimin yaşandığı belirtilen konuşmada TMSF'nin el koymasıyla medya şirketlerinin el değiştirdiği vurgulanarak ”yabancı ortaklar giriyordu, bu da daha renkli ve rekabetçi bir ortamın oluşmasına yol açtı.”denildi.

Asmalı Konak gibi dizilerin, farklı bir izleyici kitlesine hitap etmeye başladığı ve 2008'de "Gümüş" dizisinin Arap ülkelerine ihraç edilmesinin ise Türkiye dizilerinin yurt dışına açılmasının ilk örneklerinden olduğu vurgulandı.

2010'lar: Dünyaya Açılan Kapılar

2011'de başlayan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin, Türkiye dizi sektörünün globalleşmesinde önemli bir rol oynadığına işaret edilen konuşmada “romantik komedi ve yaz dizileri furyası da Avrupa ülkelerinde büyük ilgi gördü.” denildi. "Kiraz Mevsimi" gibi dizilerin İtalya'da büyük bir hayran kitlesi kazandığı da vurgulandı.

Gazeteci Elçin Yahşi, bu değişimin dizi fuarlarına da yansıdığını belirtirken, “Eskiden sadece sektörün ilgisini çeken fuarlara, artık starlar ve magazin basını da ilgi göstermeye başladı.” dedi

Söyleşide Türkiye dizi sektörünün son 30 yılda büyük bir değişim geçirdiği, 90'larda aile dizilerinin hakim olduğu sektörün 2000'lerde daha renkli ve rekabetçi hale geldiği, 2010'larda ise Türkiye dizilerinin dünyaya açıldığı ve global bir fenomen haline geldiği değerlendirilerek bu değişimin izleyici profilini de nasıl etkilediği ve dizilerin toplumdaki rolü üzerine konuklarla fikirler paylaşıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.