Hevsel'de nöbet ve akademi!

Hevsel'de nöbet ve akademi!
Hewsel Bahçeleri'nde ağaç kıyımına karşı başlatılan nöbet 13. gününe girdi. Kurulan çadırlar birer akademi işlevi görürken, Berkin Elvan için seslendirilen ezgiler Dicle Vadisi'nde yankılanıyor.

DİYARBAKIR Hewsel Bahçeleri'nde ağaç kıyımına karşı BDP Gençlik Meclisi, DÜÖ-DER ve MEGAM-DER öncülüğünde başlatılan nöbet eylemi 13. gününde sürüyor. Nöbette, İstanbul'da Gezi Parkı direnişi sırasında polisin attığı gaz bombasıyla yaralanan ve 269'uncu gününde yaşamını yitiren Berkin Elvan için yas tutuluyor. Berkin için ezgiler seslendirilirken, eylemin başladığı günden bu yana halaya duran gençler, yas nedeni ile halaya ara vermiş durumda. Güne erken saatlerde çevre temizliği ile başlayan gençler, kurdukları çadırlarda atölyeler düzenliyor. Bu gün Ekoloji Çadır'ında TZP KURDİ'ye bağlı Kürtçe öğretmen tarafından ilk kez dil eğitimi verildi. "Doğa ve ekoloji" konulu derste gençlere ders veren öğretmen Kenan Colemergi, bu güne kadar doğa ile ilgili olarak Kürtçe terimlerin kullanılmadığını belirterek, "Bunu anlatmanın en iyi yerin burası olduğunu düşündük. Burada kesilen ağaçların Kürtçe isimlerini ve buna ait kullanımların eğitimini vermeye çalıştık" dedi. 


hevsel-1-001.jpg

Gençlerin Kürtçe dersi ardından alanı ziyaret eden ve eyleme destek vermek için aralarında lise ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu gruplar, "Biji berwxedana hewsele" sloganı ile alana geldi. Gün içinde çeşitli etkinliklerin sürdüğü alan, akademi alanına dönüşmeye doğru gidiyor. Komün yaşamın hakim olduğu eylem alanında, kütüphane, mutfak, yatma yerleri ve atölye sınıflarının oluşturulduğu çadırlarda yaşam sürüyor. Eylemin yapıldığı alanın üzerinden sık sık helikopterlerin geçmesi ise gençlerin tepkilerine neden oldu. Alandaki "Fotosentezi sen mi yapacan Tayyip!" yazılı pankart dikkat çekerken, gençler, taleplerinin sadece Hewsel Bahçeleri için olmadığını, bölgede devam eden HES ve barajlara da karşı alınmış tavır olduğunu belirtiyor. 

hevsel-2.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.