İran ve Irak, Irak Kürdistan Bölgesi hakkında görüştü

İran ve Irak, Irak Kürdistan Bölgesi hakkında görüştü
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, dün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Irak Kürdistan bölgesinin durumu ile ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

TİGRİS HABER - İranlı Bakan, İranlı ziyaretçilerin Erbain törenlerine katılması sırasında Irak halkı ve hükümetine gösterilen misafirperverlik için teşekkürlerini iletti.

Görüşme sırasında, Irak ve İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi üzerinde duruldu. Ayrıca taraflar, Irak Kürdistan Bölgesi'nin Irak-İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına olan taahhüdünü ele aldı. İranlı Bakan, mevkidaşı Fuad Hüseyin'i Tahran'a davet ederek karşılıklı çıkarları ilgilendiren bir dizi konuyu görüşmek istedi.

19 Mart'ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Aracı ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani, iki ülke arasında sınır güvenliğini içeren bir güvenlik anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma, özellikle Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren İran Kürt partilerinin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içermekteydi.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim El-Awadi, 28 Ağustos'ta yaptığı bir açıklamada, "Irak'ın egemenliği ve sınırlarını koruma gerekliliği nedeniyle, Irak, İran ile sınır güvenliği, aranan şahısların teslim edilmesi, silahsızlandırma ve kampların kaldırılması konularında anlaşma yapmış ve taahhütlerini yerine getirmiştir" dedi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci, 4 Eylül'de Erbil'de İçişleri Bakanı Reber Ehmed ve Süleymaniye'de KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile görüşmüş ve İran ile Irak arasındaki sınır güvenliği anlaşmasını değerlendirdi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 11 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada, Eylül ayına kadar İran Kürdistan bölgesinden gelen örgütler silahsızlandırılmazlarsa, Irak Kürdistan Bölgesi'nde bulunan kampların "daha yoğun bir şekilde" hedef alacaklarını belirtmişti. İran, daha önce Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki İran Kürt siyasi partilerin kamplarını füzeler ve kamikaze İHA'lar ile hedef almıştı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.