Kadınlar gününde 5 No’lu Cezaevi Sergisi

Kadınlar gününde 5 No’lu Cezaevi Sergisi
Kadınlar gününde 5 No’lu Cezaevi Sergisi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 8 Mart vesilesiyle düzenlediği “Kadınlar ve 5 No’lu Cezaevi” sergisi açılışında konuşan Eş Başkan Gültan Kışanak, Diyarbakır Cezaevi’nin vakit geçirilmeden insanlık müzesine dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, herkesi bu sürece katılmaya davet etti.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Daire Başkanlığı Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi Müze Koordinasyon Merkezi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği “Kadınlar ve Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi” konulu sergi açıldı.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi Koordinasyon Merkezi’ndeki sergiye, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 78’liler Derneği ve Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Serginin açılış konuşmasını 1980-1984 döneminde Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde iki çocuğu işkence sonucu yaşamını yitiren Sakine Arat yaptı. Arat, Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde yaşananların çok acılı dönemler olduğunu hatırlatarak, o dönemlerin şu anda Sur’da yaşandığını ifade etti.

“12 Eylül faşizminin Diyarbakır Cezaevi’nde kadın koğuşunda işlediği suçlarla, yüzleştirecek bir sergi olacaktır”

 “Kadınlar ve Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi” konulu sergide konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, “Bu çalışma, 12 Eylül faşizminin Diyarbakır Cezaevi’nde kadın koğuşunda işlediği suçlarla, vahşetle yüzleştirecek bir sergi olacaktır. Orada yaşanan vahşet, orada uygulanan işkenceler, orada uygulanan insanlık dışı, onur kırıcı muamele ne yazık ki Türkiye’nin tarihine kara bir sayfa olarak geçti.” dedi.  Diyarbakır Cezaevi’nin hakikat ve yüzleşme müzesi olması için çalışmaların devam ettiğini belirten Kışanak, sergi açılışının müze çalışmalarına önemli bir katkı sunacağını kaydetti. “Diyarbakır Cezaevi’nin vakit geçirilmeden bir insanlık müzesine, bir yüzleşme müzesine dönüşmesi gerekiyor.” diyen Kışanak, halkı, sivil toplum örgütlerini, tüm kurum ve kuruluşları Diyarbakır Cezaevi’ni müzeye dönüştürme sürecine katılmaya davet etti.

Konuşmaların ardından Eş Başkanlar, milletvekilleri ve katılımcılar sergiyi gezdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.