Kadınlar kooperatifte ortak yaşamı örüyor

Kadınlar kooperatifte ortak yaşamı örüyor
Diyarbakır'da 2005 yılında kurulan ve zamanla kadınlar için bir istihdam alanına dönüşen Bağlar Kadın Kooperatifi, kadınların birlikte çalışabilecekleri istihdam sahalarını yaratmak amacıyla çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor.

DİYARBAKIR -Kooperatifin üretimde pazar payını bulamadığını dile getiren Bağlar Kadın Kooperatifi yöneticisi Saniye Varlı Bozkurt, Büyükşehir Belediyesi'nden acilen tüketim kooperatiflerinin oluşturulması talebinde bulundu. 


Kürtlerin kapitalist moderniteye karşı alternatif bir model olarak ortaya koyduğu demokratik özerklik projesi çeşitli alanlarda hayat bulmaya çalışırken, bunun en önemli ayağını ise kooperatifler oluşturuyor. 2005 yılında gönüllülük temelinde kurulan daha sonra kadınlar için istihdam alanına dönüşen Bağlar Kadın Kooperatifi, üretim ile beraber örgütlü bir kadın gücünü ortaya çıkarmak ve kadınların beraber çalışabilecekleri istihdam sahalarını yaratmak amacıyla çeşitli çalışma alanlarında faaliyet gösteriyor. Bağlar Kadın Kooperatifi yöneticisi Saniye Varlı Bozkurt, kooperatifin işleyişi ve çalışmalara ilişkin bilgi verdi. 

'Kooperatifin üretim ilişkileri paylaşım üzerinedir'

Bozkurt, sistemin mevcut üretim ilişkilerinin tamamıyla kendi altındakini yok ederek geliştirdiğini dile getirdi. "Ben tüketirsem var olabilirim" diyerek var olma gerekçelerinin olduğunu kaydeden Bozkurt, kooperatiflerin kuruluş amaçları ile bu sisteme bir alternatif alanı olduğunu söyledi. Elde edilen metanın paylaşılabildiği taktirde her şeyin paylaşılabileceğini düşündüklerini kaydeden Bozkurt, "Bizler düşüncemizi, acımızı, sevinçlerimizi burada paylaşıyoruz. Kooperatifimiz de bu temelde kurulan bir kooperatif olup, üretim ilişkileri her zaman paylaşım üzerinedir" dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.