Kan davası protokol ile sona erdi

Kan davası protokol ile sona erdi
Erciş'e bağlı Söğütlü (Sogitli) ve Köycük (Kerx) köyleri arasında 15 yıldır süren ve bir kişinin hayatını kaybetmesine çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan husumet, DBP ve HDP'nin girişimleri sonucu barışla sonuçlandırıldı.

Van-Erciş'te 1999 yılında yayla anlaşmazlığı yüzünden Söğütlü (Sogitli) ve Köycük (Kerx) köylüleri arasında çıkan kavgada 21 yaşındaki bir kadının yaşamını yitirmesi, 7 kişinin ise yaralanması ile başlayan husumet Demokratik Bölgeler Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Zilan Kültür ve Sanat Derneği'nin girişimleri sonucu barışla sonlandırıldı. İki köy arasında bulunan yaylada düzenlenen barış yemeğine, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, DBP Erciş Belediye eş başkanları Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan, Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık, DBP ve HDP il-ilçe yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve binlerce kişi katıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının taşındığı alana PKK, YPG, YDG-H bayrak ve flamaları asıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından taraflar tokalaşarak, barıştı.

'Öcalan'ın önerisi üzerine...'

Barış yemeğinde Adalet Komisyonu ve Zilan Kültür ve Sanat Derneği adına açıklamada bulunan Recep Akyüz, Öcalan'ın önerisi üzerine halkın kendi sorunlarını kendi kurumları ile çözmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu anlamda burada halk inisiyatifi ile kurduğumuz Adalet Komisyonu'nun çalışmaları ve çabaları sonucu yıllardır husumetli olan iki köyü barışmaya ikna ettik. Bu barışın, Kürt halkının barışı olmasını diliyoruz" dedi. Kürt halkının içinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeni ile düşmanlarına teslim olduğunu ifade eden Akyüz, "Hiç bir güç bizim özgürlüğümüzü tutsak etmemeli. Birlik ve beraberlik içinde içimizdeki düşmanlıkları yok etmeliyiz. Kendimizi, halkımızı ve önderliğimizi özgürleştirmek için birlik ve dayanışma içinde olmalıyız" dedi.

'Barışın olmadığı yerde yaşam anlamsızdır'

Özdal Üçer ise sistemin halkı hep kışkırttığına vurgu yaparak, "Halkın içerisine nifak tohumları ekerek, kendi savcısını, kendi polisini ve kendi mahkemelerini devreye koymuştur. Burada yaşanan bu olay da bu durumun gerçeğidir. Bir mahkemeyi yıllarca uzatır, olayın daha da büyümesini sağlar ve amacına ulaşır. Fakat bu günden sonra artık bu olmayacak. Bu halk kendi sorunlarını kendi içinde kurumları ile birlikte çözecek. Düşmanlıkların önüne geçerek bir yerde tatsız bir olay olduysa buna hemen müdahale edecektir. PKK ideolojisi ve Kürt özgürlük mücadelesi ile onurlu bir yaşamın çerçevesini çizmektir amacımız" ifadelerini kullandı.

Sakık: Kendi adaletimizi kendimiz kuralım

Sırrı Sakık ise PKK'nin Kürtleri kendi küllerinden yeniden yarattığını ifade ederek, Kürt özgürlük hareketinin hem Türklere hem de Kürtlere önemli bir mesaj verdiğini dile getirdi. Sakık, "Kürtlerin, Şengal'de, Rojava'da, Maxmur'da nasıl zulme karşı savaştıklarını görüyoruz. Kendi aramızda barışı sağlayabilirsek daha güçlü bir yapı oluşturabiliriz. Öyle bir hukuk ve barış olsun ki içimizde, ne devletin polisine ne de yargısına ihtiyacımız olsun. Kendi adaletimizi kendimiz oluşturalım" çağrısında bulundu.

Protokol imzalandı

Konuşmaların ardından hazırlanan barış protokolü okundu. Protokolde köylülere kullanacakları yayla alanları belirtilirken, öldürülen 21 yaşındaki kadının ailesinin mağduriyetinin köy arasında karşılanması, yıllardır süren adli davaların da geri çekilmesi hükümleri yer alıyor. Barış protokolü okunduktan sonra, köy temsilcileri ve muhtarlar tarafından imzalandı. Ardından köylüler el sıkışarak barıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.