VİDEO - Keçiburcu dış cephesinde onarım

VİDEO - Keçiburcu dış cephesinde onarım
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde bazı tescilli tarihi yapılarla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı olan Diyarbakır Surlarının bazı bölümlerinde de yıkıma neden oldu.

TİGRİS HABER - Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde bazı tescilli tarihi yapılarla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı olan Diyarbakır Surlarının bazı bölümlerinde de yıkıma neden oldu. Surların en görkemli yeri olan Keçi Burcu’nun dış cephesinden de yüzlerce kiloluk kocaman taşlar düşmüş, diğer taşlar ise her an düşecekmiş gibi duruyordu. Tigris Gazetesi’nin bir ay önce haberleştirdiği Keçi Burcu’nda depremin vurduğu yerde tam bir yıl sonra nihayet onarım başladı.

keciburcu-sur-onarim-4-001.jpeg

Görüntü ürkütücüydü

Saraykapı’daki Hz. Süleyman camiinin alt kısmından başlayıp Mardinkapı’ya kadar uzanan Millet bahçesinde Hevsel bahçelerinin muhteşemliğini seyir ede ede Mardinkapı’ya gelirken Keçi burcunda oluşan insanı ürküten o görüntü tam bir yıl müdahale edilmeden durdu. İnsanların altından geçmeye korktuğu bu görüntüye Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler neden doldu. Depremler, Surların bazı kısımlarında olduğu gibi en görkemli yer olan Keçi Burcu’nun dış yüzeyinden de yüzlerce kiloluk kocaman taşların düşmesine yol açtı. Burcun tam göbeğinde düşen taşlar yüzünden gedik oluştu. Yetkililer,Keçi Burcunda oluşan gedikte emanet gibi duran taşların her an düşebileceğini düşünerek “dikkat taş düşebilir” yazılı tabelayı asmış ama hiçbir önlem almamıştı.

sur-keciburcu-2.jpeg

Tigris haber, bir ay ince tehlikeye dikkat çekmişti

Yakınlarının mezarı Çifte Havuzlarda olanlar ve Mardinkapı’dan Hz. Süleyman’ın alt tarafına kadar uzanan Millet Bahçesini gezmek isteyenlerin güzergâhı üzerinde bulunan Keçi Burcu bir yıl sonra nihayet diğer burçlar gibi onarıma alındı. Keçi Burcu’nun depremden etkilenen dış cephesine demirden iskeleler kurulurken, ilk etapta taşların arasına derzlerin çekildiği, ancak depremin yıktığı noktada ise onarım başlamadığı görüldü. Depremde Keçi burcunun altına düşen yüzlerce kiloluk taşlar ise halen duruyor ve insanlar yine bu taşların düştüğü tehlikeli yer ve demir iskelenin yanından geçiyor. Tigris Gazetesi, bir ay önce yaptığı haberde Keçi burcundaki tehlikeye dikkat çekmiş, herhangi bir facianın yaşanmaması için yetkililerin bir an önce onarım çalışmasını başlatması gerektiğini dile getirmişti.

keciburcu-sur-onarim-6-001.jpeg

Onarımın geçte olsa başlaması sevindirici

Keçi burcunda onarım çalışmalarının başlamasının sevindirici olduğunu belirten vatandaşlar, “onarım çok geç başladı. Oysa bu iş o kadarda zor değildi. Depremden hemen sonra başlansaydı kısa sürede bitirilirdi. Keçi burcunun bu noktasından her geçtiğimize çok korkuyorduk. Taşlar her an düşecek gibi duruyordu. Tigris gazetesi de işin peşini bırakmayarak bir iki kez sağ olsun haber yaptı. Keçi burcunda gecikmelide olsa onarımın başlaması sevindirici. Yetkililere teşekkür ediyoruz” dediler.

sur-keciburcu-3.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum