KIRIK KALP SENDROMU: DUYGULAR KALBİMİZİ NASIL ETKİLİYOR?

KIRIK KALP SENDROMU: DUYGULAR KALBİMİZİ NASIL ETKİLİYOR?
 Özel Haber
Kırık kalp sendromu, son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir terim. Peki, nedir bu sendrom ve neden "kırık kalp" olarak adlandırılıyor?

TİGRİS HABER - Kırık kalp sendromu, stresli bir olaydan veya durumdan sonra kalbin zayıflamasına neden olan geçici bir durumdur. Adını, Japonca'da ahtapot kapanı anlamına gelen "takotsubo"dan alır. Zira zayıflayan kalp, tıpkı bir ahtapot kapanı gibi balonlaşmış ve büzülmüş bir görünüme bürünür.

Kırık Kalp Sendromu Neden Yaşanır?

Uzmanlara göre kırık kalp sendromunun tam sebebi bilinmemekle birlikte, stres hormonlarının kalp kası üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu düşünülmekte. Ani ve yoğun üzüntü, öfke veya travma gibi duygusal deneyimler, bu sendromu tetikleyebilir. Nadir de olsa fiziksel etkiler de kırık kalp sendromuna yol açabilir.

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk, bayılma veya baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma

gibi belirtiler gösterir. Aslında kalp krizi belirtilerine benzer.

Kırık kalp sendromu tedavisi genellikle dinlenme, sıvı alımı, ağrı kesiciler ve kalp fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olan ilaçlar içerir. Bazı durumlarda daha farklı tedaviler de gerekebilir.

Kırık kalp sendromunu kesin olarak önlemek mümkün değildir. Ancak stresi yönetmek, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, yeterli uyku gibi rahatlatıcı etkinlikler koruyucu kalkan görevini görecektir.

Duygularımızı Görmezden Gelmeyelim

Kırık kalp sendromu bize duygularımızın sadece ruhumuzu değil, bedenimizi de ne kadar etkileyebileceğini gösteriyor. Duygusal ve fiziksel sağlığımızı korumak için stres yönetimi ve duygusal farkındalık her zamankinden daha önemli.

Unutmayalım! Kalbimiz sadece kan pompalayan bir organ değil, aynı zamanda duygularımızın da merkezidir. Ona iyi bakmak, hem bedenimiz hem de ruhumuz için hayati önem taşır. Sendrom geçicidir ve hastaların çoğu birkaç hafta veya ay içinde iyileşir.

Kalbinizi üzmeyin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.