VİDEO - Kürt kadınının dramı ve mücadelesi kitaplaştırıldı

VİDEO - Kürt kadınının dramı ve mücadelesi kitaplaştırıldı
 Özel Haber
Almanya’da yaşayan şair ve yazar Gülistan Kanîreş’in Kürt kadınlarının Kürt coğrafyasında yaşadığı sıkıntıları konu alan Kürtçe “Sonda Delalê-Delal’in Yemini” isimli kitabı JJ yayınevinden çıktı.

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Almanya’da yaşayan şair ve yazar Gülistan Kanîreş’in Kürt kadınlarının Kürt coğrafyasında yaşadığı sıkıntıları konu alan Kürtçe “Sonda Delalê-Delal’in Yemini” isimli kitabı JJ yayınevinden çıktı. Gülîstan Kanîreş’in Diyarbakır barosundaki söyleşi ve imza etkinliğinde kitapla ilgili bilgi verildi.

Şair ve yazar Gülistan Kanîreş’in Kürt coğrafyasında Kürt kadınlarının karşılaştığı sosyal, kültürel, toplumsal sıkıntıları dile getiren “Sonda Delalê-Delal’in Yemini” isimli Kürtçe kitabı JJ yayınlarından çıktı. Gülistan Kanîreş’in “Sonda Delalê-Delal’in Yemini” isimli Kürtçe kitabıyla ilgili Diyarbakır barosu Tahir Elçi konferans salonunda Av. Abdullah Çağer’in moderatörlüğünde söyleşi düzenlendi. Şair ve yazar Gülistan Kanireş ile JJ yayınevi sahibi Azad Zal ve kitabın editörü Yaşar Eroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı söyleşi ve imza etkinliği düzenlendi.

kurt-kadinin-drami-kitaplastirildi-r-yavuz-1.jpeg"KÜRT KADINİNIN MÜCADELESİ ÖRNEK OLUYOR"

Söyleşide kitabıyla ilgili bilgi veren Şair ve yazar Gülistan Kanîreş, “40-50 yıldır Kürt kadınları başta olmak üzere bütün kadınlar kendilerine dayatılan erkek egemen sistemine karşı her alanda büyük bir emek veriyor. Özellikle Kürt kadınının her alandaki mücadelesi Dünya kadınlarına örnek oluyor. Ben bu kitapta bir kadını Delal' bir karakter olarak aldım. Delal bir erkek tarafından zorla kaçırılmak isteniyor. Ancak kaçırılamıyor. Köydekiler karşı çıkıyor ancak aile Delalê baskı yapıyor. Delal 16 yaşında. Ve aile ona bu evliliği zorla kabul ettiriyor. Sonra Almanya'ya taşınıyorlar. Koca sürekli baskı altında tutuyor. Delal ise okuyup kendini geliştiriyor. Bu baskıyı kırarak halk arasında örnek gösterilir hale geliyor. Delal kocasından kendini rahat bırakmasını istiyor ve yıllarca mücadele edip iş kadını oluyor. Sonra adamı bırakıp gidiyor. Delal diyor ‘özgürlüğün bedeli ağırdır bende kendimi özgürleştiriyorum’. Delal kendini yetiştirmeseydi, bilinç sahibi olmasaydı kendini geliştiremezdi. Sabır ve birikimle kendini özgürleştiriyor. Bu kitaptaki Delal’in yaşamı, mücadelesi kadınlara ve topluma bir mesajdır. “Kimse benim geleceğime ipotek koyamaz” mesajı bulunuyor. Kitapta bu durumda olabilecek Kürt kadınları başta olmak üzere bütün kadınlara alternatif yol olabileceğini gösteriyor. Bir kadın kendisini geliştirdikçe alternatifleri çoğalıyor. Delal’de burada kendini geliştirdikçe alternatifleri, umutları çoğalıyor ve arzuladığı yaşama kavuşuyor” dedi.

Söyleşide soru ve cevap bölümünden sonra Gülistan Kanîreş, katılımcılara kitabını imzaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.