Lübnan: Ayn el Hilve kampında çatışmalar yeniden başladı

Lübnan: Ayn el Hilve kampında çatışmalar yeniden başladı
Lübnan'ın güneyindeki Sayda şehri yakınlarında bulunan Ayn el Hilve kampında, El Fetih hareketi ile silahlı İslami örgütler arasında çatışmalar yeniden başladı. Kimler çatışıyor, çatışmaların kaynağı nedir. İşte detaylar...

TİGRİS HABER - 13 Eylül Çarşamba akşamı başlayan çatışmalar, kampın tüm eksenlerini etkileyip çok sayıda ölüm ve yaralanmaya yol açarken Muhammed Zgheib askeri kışlası, Lübnan Üniversitesi, Sidon mesleği, Al-Hisbah ve El-Hisbah yakınlarındaki kampın yakınlarına roket mermileri düştü.

Lübnan Haber Ajansı (NNA), çatışmalarda 5 kişinin öldüğünü, aralarında sağlık görevlilerinin de bulunduğu 15 kişinin de yaralandığını duyurdu. Ölenler arasında El Fetih hareketine mensup 3 kişi de bulunuyor.

El Fetih yetkilileri, çatışmaların bölgedeki bir güç tarafından körüklenmeye çalışıldığını iddia ederken, Hamas hareketi ise, Lübnan güvenlik güçlerinin, kamptaki yıkımı terörle mücadele bahanesiyle gerçek sonuçlar olmadan gerçekleştiğini savunuyor.

Lübnan hükümeti, çatışmaların durdurulması için girişimlerde bulunduğunu açıklarken, taraflar arasındaki gerilimin devam etmesi halinde, çatışmaların daha da şiddetlenebileceği endişesi yaşanıyor.

Çatışmaları tetikleyen faktörler

Ayn el Hilve kampındaki çatışmaların tetikleyici faktörleri arasında, El Fetih hareketi ile İslami gruplar arasındaki siyasi ve ideolojik anlaşmazlıklar yer alıyor. Ayrıca, kamptaki silahlı grupların varlığı ve Lübnan güvenlik güçlerinin kamptaki etkinliği de çatışmaların riskini artırıyor.

Lübnan'da, iç savaşın sona ermesinden bu yana, Ayn el Hilve kampı, silahlı grupların eylemleri nedeniyle sık sık çatışmalara sahne oluyor.

Çatışmaların tetikleyici faktörlerinden biri, El Fetih hareketi ile İslami gruplar arasındaki siyasi ve ideolojik anlaşmazlıklar. El Fetih hareketi, Lübnan'da demokratik bir sistem kurulmasını savunurken, İslami gruplar, Lübnan'ın şeriat hukukuna göre yönetilmesi gerektiğini savunuyor. Bu farklılıklar, kampta zaman zaman gerilimin yükselmesine neden oluyor.

Diğer bir tetikleyici faktör ise, kamptaki silahlı grupların varlığı. Ayn el Hilve kampında, El Fetih hareketi, İslami Cihad, Hamas ve Hizbullah gibi çeşitli silahlı gruplar faaliyet gösteriyor. Bu gruplar arasındaki rekabet, zaman zaman çatışmalara neden oluyor.

Son olarak, Lübnan güvenlik güçlerinin kamptaki etkinliği de çatışmaların riskini artırıyor. Lübnan güvenlik güçleri, kampta silahlı gruplara yönelik operasyonlar yürütmekte, bu operasyonlar, silahlı grupların tepkisine neden olmakta ve çatışmaların başlamasına yol açabilmektedir.

Bu faktörler, Ayn el Hilve kampının, silahlı grupların eylemleri nedeniyle sık sık çatışmalara sahne olmasına neden oluyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.