Muhtarlarla ‘Eğitim’ toplantısı

Muhtarlarla ‘Eğitim’ toplantısı
Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’ndeki köy muhtarlarının katılımı ile İlçenin eğitim durumu ve sorunları tartışıldı. Toplantıya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahsum Burucu ve 30 köy muhtarı katıldı.

 

Arif Bulut  Özel Haber

Dicle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, muhtarların katılımı ile ‘Eğitimde Birlik Koordinasyonu’ toplantısı gerçekleştirdi. 30 köy muhtarının katılımı ile yapılan toplantıda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahsum Burucu, “Köydeki mevcut sorunları nasıl muhataplarına götürüp dile getiriyorsanız aynı şeyi eğitim içinde yapmalısınız. Bu konuda bize destek olmanızı istiyoruz. Sizlerle birlikte yürüdüğümüz zaman birçok şeyi başarabiliriz” dedi.

Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’ndeki köy muhtarlarının katılımı ile İlçenin eğitim durumu ve sorunları tartışıldı. Toplantıya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahsum Burucu ve 30 köy muhtarı katıldı.

Toplantıda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Burucu, 2017’nin değerlendirmesini yaptı. Burcu daha sonar 2017 yılındaki çalışmaları slayt gösterileri eşliğinde muhtarlara izletti. Sosyal ve kültürel çalışmalara ilişkin bilgi veren Burucu, “Biz Anadoluyuz projesi kapsamında Çanakkale ve İstanbul’a yapılan gezilere 9 öğretmen eşliğinde 120 öğrenci katıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sinema ve tiyatro etkinlikleri kapsamında 1300 öğrencimizi sinema ve tiyatro ile buluşturduk. 350 öğrencimize kıyafet yardımında bulunduk. 45 okulda tadilat işlerini yaptık, bununla birlikte 10 okula çocuk oyun parkını yaptık. Ve bu çalışmalara daha da devam ettireceğiz. Velilere ve öğrencilere yönelik sürdürdüğümüz rehberlik çalışmalarına 600 kişi katıldı. Bunların yanında kitap fuarına 225 öğrencimiz katıldı. Velilere ‘Davranış Problemleri ve Cinsel İstismar’ konulu seminerler düzenledik.”

 “Size ihtiyacımız var”

Geldikleri günden bu yana eğitim alanında yenilikler için çaba sarf ettiklerini belirten Burucu, “Dicle’de Eski Milli Eğitim yapısı yok. Milli Eğitim yapısı yenilendi, bu yenilenmeyi daha iyi bir seviyeye çıkarmak için sizinle beraber çalışmak istiyoruz. Dicle’yi eski hale getirmeyeceğiz. 40 bin kişilik nüfusa sahip ilçemizde ayrım yapmak asla bizim düşüncemizde yer almayacak bir şeydir. Yaptığımız bütün hizmetler belgelerle açık ve net bir şekilde ortadır. Buraya rahat oturmaya gelmedik gayemiz açık ve nettir. Çıktığımız bu eğitim yolundan asla geri adım atmayız. Bu yolda yürürken karşımıza çıkan engelleri sizinle paylaşacağız ve birlikte bu engelleri aşmaya çalışacağız. Kız çocuklarının okullaşma oranında iyi bir ivme kazandık bunu sürdürmemiz lazım. Bu noktada da size ayrıca ihtiyacımız var. Geçenlerde yaşadığım ve beni etkileyen bir anıyı sizinle paylaşmak istiyorum. Bir muhtarımız kendi köyünde bulunan bir okulun boya ve onarım ihtiyacını fark edip bize danışmadan kendi imkânlarıyla o eksiklikleri tamamlamıştı. Biz oraya ziyarete gidince bu manzarayla karışlaşınca çok etkilenmiştik. ” ifadelerini kullandı.

10 bin 340 ayrı dünyamız var

Burucu konuşmasında şunları kaydetti: Geçenlerde yapımı konusunda mutabık kaldığımız 24 tane okulumuza çocuk oyun parkları yapılacak ve çocuklarımız o oyun alanlarında derslerin olmadığı zamanlarda eğlenmiş olacak. Sosyal ve kültürel çalışmalarımızı büyüteceğiz. Öğrencilerimiz yarışı atı olarak görecek bir anlayışı kırmalıyız hep birlikte.  İlkokuldaki öğrencilerin elinde silah, uyuşturucu vb kötü alışkanlıklar değil de eğitimsel argümanların olması gerekir. Biz eğitimden uzaklaşırsak eğitim alanları farklı kesimler doldurur.  Çocuklarla iç içe olursanız onların neler yaptıklarını eksikliklerinin neler olduğunu daha rahat görebiliriz ve ona göre koordineli çalışıp yapılacakları beraber istişare ederiz. 10 bin 340 öğrencimizin hepsi kendi içinde ayrı bir dünya sahip ve bu dünyaların hiç birini kaybedecek bir tahammülümüz yok. 10 bin 340 öğrencinin hepsi bizim için değerlidir.

Muhtarlar eğitim ile iç içe olmalıdır

Köydeki mevcut sorunları nasıl muhataplarına götürüp dile getiriyorsanız aynı şeyi eğitim içinde yapmalısınız bize bu noktada destek çıkmalısınız. Sizlerle birlikte yürüdüğümüz zaman neleri başaracağımızı görürüz.

Okulları beraber ziyaret edeceğiz. Bizler her zaman okullarda olmayabiliriz. Ama sizler her zaman bulunduğunuz okullarda ziyaretlerde bulunabilirsiniz. Burada tespit ettiğiniz sorunları hem seçilmişler hem de veli olarak tespit ettiğiniz sorunları bizimle paylaşmanızı istiyoruz. İdarecilere tek başına bütün sorunlarla mücadele etmeyebilir bu noktada siz devreye girmelisiniz.

Bizim ulaşmaya çalıştığımız kesimler sizin hitap ettiğiniz kesimlerdir. Siz seçilmişler olarak temsil ettiğinin kitlelere karşı söz sahibisiniz. Bizler atanmış insanlarız sizler ise seçilmiş insanlarsınız. Bu ikili yönümüzü iyi kullanmalıyız. Sizlerle birlikte daha kaliteli bir eğitim seviyesine ulaşabiliriz.

‘Öğretmenleri toplumumuzun içine çekin’

Öğretmenlerimiz toplumumuzun içine çekin. Onları yaslara, düğünlere vb etkinliklere götürün ki onlarda bu toplumu daha iyi tanısın ve bu samimiyet eğitime de yansısın. O heyecanı kendileri de fark eder. Yaşadığımız kültürle büyüyen ve bu kültürü yaşatan bir nesil yetiştirmeliyiz.

Burucunun konuşmasında sonra toplantıya katılan muhtarlar söz alarak sorunlarını ve toplantı gündemine dair konuşmalarda bulundu.

Bazı muhtarların okullarda su sıkıntısının olduğunu dile getirdi. Bu noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Burcu bu konunun önemli olduğunu ve üzerinde birlikte çalışıp hal edeceklerine dair söz verdi.

16 derslik ve 200 kişilik pansiyonlu lise, açılış aşamasında

Devam eden eğitim hizmetlerine dair bilgi veren Burucu, “16 derslik İmam Hatip Lisemiz ve 200 öğrencilik pansiyon inşaatı devem etmekte olup iş bitim aşamasındadır. Dede 16 derslikli Çok Programlı Anadolu Lisemizin vaziyet işlemleri bitmiş olup yatırım izleme dairesinde bulunan iş ihaleye hazırdır. Ancak imar tadilatı bulunmadığından yatırım izleme, dosyayı İl milli eğitim müdürlüğümüze iade etmiştir” şeklinde bilgilendirmelerde bulunarak yatırım teklifleri hakkında şunları bildirdi: “İlçe merkezinde 388/52 ada parselde 16 derslikli imam hatip ortaokulu aplikasyon çıkarılmış olup imar tadilatı ve tahsisi işlemleri hızla devam ediyor.

İlçe merkezinde 389/30 ada ve parselde 16 derslikli ilkokul aplikasyon çıkarılmış olup, imar plan tadilatı ve tahsis işlemleri devam etmektedir.

Mesleki teknik Anadolu Lisemizin ihtiyacı olan bodrum +zemin +2 kat elektrik atölyesi işlemleri devam etmekte olup ilgili evraklar il milli eğitim inşaat şubeye teslim edilmiştir. Toplamda 2017/2018 yılı ilçemiz Eğitim yatırım teklif sayımız 10’dur. “

YKS’de hedef %50

İlçedeki eğitim durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Burucu, 2017/2018 eğitim öğretim döneminde mezun konumundaki 298 olacak öğrencinin yarısını üniversiteye yerleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “ geçmiş dönemlerdeki tabloya baktığımızda oranlar git gide artıyor. Örneğin 2015 ile 2017 yılları arasında mezun olan 421 öğrencimizden 76’sını çeşitli üniversitelere yerleştirdik. Bu oranda şöyle bir detay vermek istiyorum iki yıl aralıkla yani 2015-2016 yılları arasında %15.12 olan yerleştirme yüzdesi, 2016-2017 yılları arasında ise bu oran %21.85’e çıktı. Bizde bu yıl 298 öğrencimizin %50’sini üniversiteye yerleştirmeyi hedefledik. Ve bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

TEOG’ta büyük başarı

Eğitim destek ve takviye alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Burcu, ilçede açılan kurslara dair konuşarak şunları belirtti: “Açılan kurs sayımız 422 olup,  ortaokullarımıza yönelik 15 kurs açıldı. Ortaöğretimdeki öğrencilerimiz için de 3 kurs açıldı. Bu kurslarda 133 öğretmenimiz 2503 öğrencimize eğitim veriyor. “

2016-2017 yılları arasında yapılan TEOG sınavları ile çeşitli liselere yerleşme oranlarına dair konuşan Burucu, şu verileri verdi: “TEOG ile 840 öğrenicimizden 762’si farklı liselere yerleşme hakkı kazandı. Bu öğrencilerimizden; Fen liselerine: 16, Anadolu liselerine: 330, Sosyal Meslek liselerine: 21, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine: 158, Anadolu İmam Hatip Liselerine: 98, Çok Programlı Anadolu Liselerine: 3, Güzel Sanatlar Liselerine: 6, Spor liselerine: 11, Açık öğretim liselerine: 24, Özel Okula: 1 öğrencimiz bu liselere kayıt yaptı. Tabı 91 öğrencimiz ise tercih yapmadı.”

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.