Munzur Festivali coşkulu konserlerle başladı

Munzur Festivali coşkulu konserlerle başladı
Dersim'de "Madencilik Yağmasına Karşı Doğayı ve Yaşamı Savunuyoruz” şiarıyla yapılan 21'inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin ilk günü binlerce kişinin katıldığı konserlerle gerçekleştirildi.

TİGRİS HABER - Binlerce kişinin katıldığı Munzur Festivali'nin ilk konserleri geröekleşti. Seyid Rıza Meydanı'nda kurulan sahnede Ulaş Deli, Musa Baki, Erdal Erzincan, Mengene, Metin-Kemal Kahraman kardeşler, Hakely Feat, Ensenble Cubafonica sahne aldı.

‘1990’lı yıllarda başlayan yasaklar sürüyor’

Binlerce kişinin izleyici olarak katıldığı sahnede seslendirilen şarkılarla insanlar muziğin tadını çıkardı. Konserde sahne alan sanatçılar, doğanın korunmasının önemine işaret etti. Burada konuşan Dersim Dernekleri Federastonu (DEDEF) Başkanı Özkan Tacer, 1990'lı yıllarda festivalin ilk yıl yasaklandığını belirterek, yasaklamanın sürdüğünü söyledi. Festivalin gıda ambargoların, köylerin boşaltıldığı döneme denk geldiğini belirten Tacer, "Bizim buranın kültürüne, doğasına, inancına dokunulması için bu festivalin ismi Munzur oldu. Munzur festivalini uzun zamandır pandemiler gibi gerekçelerle yasakladılar. İnsanları köylerine geri dönmelerini istemediler. Bunlara karşı mücadelemizi yürüttük. Grup Yorum, Grup İstan Ateşi belki aramızda değiller ama söylenecek olan parçalarla onları yaşatacağız. Festivali Dersim'in ruhuna uygun yapacağımızı buradan ilan ediyoruz. Burada Kürtler, Türkler, Aleviler ve Ermeni kardeşlerimiz yüzyıllardır beraber yaşarken, kardeşlerimizin halk oyunları bile yasaklanmıştır. Biz yasakçı kültürü reddediyoruz, yasaklamaları kınıyoruz" diye konuştu.

Pertek’teki konsere on binler katıldı

Yine festival kapsamında Dersim'in Pertagê İlçesinde de konser verildi. Buradaki konserde Diyap Ağa, Özlem Biter, Hasan Ali, Grup Vardiya, Cem Erdost İleri, Mikail Aslan, Tara Mamedova, Cevdet Bağca ve Baba Zula sahne aldı. Onbinlerin katıldığı festivalde yurttaşlar söylenen şarkılara eşlik etti. Konserde doğa talanına dikkat çekildi. Konserde konuşan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, valiliğin yasakçı zihniyetini kınadı. Diyanetin söylemlerine de atıfta bulunan Kordu, yaşanan baskı ve engellemelere karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Ovacık’ta coşkulu konser

Pulur'da yapılan konserde ise Murat Akar, Serhat Şamdereli, Venge Ma Korusu, Vedat Gündoğdu, Şirin Demirtaş, Ali Haydar Güçlü, Jara Çimen,Harun Gümüş ve Zeyneo Bakşi Karataş sahne aldı. Birçok dilde şarkıların söylendiği coşkulu konsere binler katıldı. (MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.