Nathan Hodge: 1945'ten bu yana en büyük kara savaşı...

Nathan Hodge: 1945'ten bu yana en büyük kara savaşı...
CNN'de yayınlanan Nathan Hodge'nin Rusya-Kuzey Kore ilişkileri üzerine analiz yazısı geleceğe dair dudak uçuklatırken, barış umutlarına kalın bir karamsarlık örttü.

TİGRİS HABER - İşte Nathan Hodge'nin CNN'de İngilizce olarak yayınlanan makalesinin Tigris Haber okuru için Türkçe çevirisi:

Dünya, Avrupa'nın 1945'ten bu yana yaşadığı en büyük kara savaşının daha geniş çaplı küresel yansımalarına tanıklık ediyor olabilir

Nathan Hodge

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki görüşmeyi haberleştirmek en iyi ihtimalle bir altyazı yarışması olarak tanımlanabilir: İkili Çarşamba günü Kremlin'in deyimiyle "çok önemli" görüşmeler gerçekleştirdi ancak birkaç fotoğraf fırsatının ötesinde kapalı kapılar ardında neler olup bittiğine dair hala çok az fikrimiz var.

Putin ve Kim Rusya'nın Amur Bölgesi'ndeki Vostochny Kozmodromu'nda el sıkıştılar; Kuzey Kore lideri Putin'in Rus yapımı Aurus limuzinine bindi; ve Kim mevkidaşının şerefine kadeh kaldırarak Rusya'nın "kötü güçleri" cezalandıracağı sözünü verdi - Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü korkunç, ezici yıpratma savaşını onaylıyor gibi görünen bir diktatör konuşması.

Ancak iki taraf ne bir basın toplantısı düzenledi ne de bir bildiri yayınladı. Hiçbir anlaşma da kamuoyuna duyurulmadı. Küresel riskler oldukça yüksek olsa da, Rusya'nın Uzak Doğusundaki zirveden gerçek bir çıkarımda bulunmak oldukça zor.

Temmuz ayında Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu Pyongyang'a belli bir alışveriş listesiyle gitmişti. Ukrayna'da bir buçuk yıl süren yüksek yoğunluklu çatışmaların ardından Rusya'nın mühimmat stokları büyük ölçüde tükendi ve ABD'li yetkililer Kuzey Kore ve Rusya'nın Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı için malzeme takviyesi yapmak üzere potansiyel anlaşmalar üzerinde düşündüğü konusunda uyardı. Kuzey Kore Kore yarımadasında önemli bir cephaneliğe sahip.

Eğer Rusya'da üzerinde çalışılan şey buysa - ki şu ana kadar böyle bir anlaşmaya varıldığına dair bir kanıt görmedik - bu, Pyongyang'ın Ukrayna'ya Rusya ile savaşması için ihtiyaç duyduğu cephaneyi adım adım ama istikrarlı bir şekilde sağlayan ABD ve NATO üyelerinin sanayi üsleriyle bir yarışa girmesi anlamına gelecektir. Bu bir ölüm kalım yarışı ve Putin'in, ABD başkanlık seçimlerine girerken Ukrayna'ya desteğin azalacağını hesapladığı anlaşılıyor.

Ve Pyongyang için karşılığında bir şeyler alma potansiyeli var. Kim'in rejimi büyük ölçüde izole edilmiş durumda: Nükleer ve balistik füze programları nedeniyle Kuzey Kore'yi hedef alan çok sayıda yaptırım uygulandı. Rusya bile geçmişte Kuzey Kore yaptırımlarına imza atmıştı.

Ancak Putin, Ukrayna'nın geniş çaplı işgali nedeniyle kendi hükümeti yaptırım altına girerken, görünüşe göre Rus teknolojisine erişim havucunu sallayarak Kim'e potansiyel bir can simidi uzatıyor.

Kozmodromu ziyaret eden bir muhabir Putin'e Rusya'nın Kuzey Kore'nin "kendi uydu ve roketlerini fırlatmasına" yardım edip etmeyeceğini sordu; Putin de "İşte tam da bu yüzden buraya geldik" yanıtını verdi.

"Kuzey Kore lideri uzaya, roketçiliğe büyük ilgi gösteriyor ve uzayı geliştirmeye çalışıyorlar. Yeni objelerimizi göstereceğiz," dedi Putin.

Kim'in parlak nesnelere olan ilgisi kulağa biraz zararsız gelebilir. Ancak Kremlin liderinin ifadesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın balistik füze teknolojisine öncülük eden Alman roket bilimci Wernher von Braun hakkında komedyen Mort Sahl'a atfedilen eski bir fıkrayı akla getiriyor: "Yıldızları hedefledi, ama bazen İngiltere'yi vurdu."

Von Braun'un füze teknolojisine ve ABD uzay programına katkısı belgelenmiştir. Çalışmaları hem uzay araştırmalarının hem de nükleer silahları dünyanın öbür ucuna fırlatabilecek kıtalararası balistik füzenin geliştirilmesinin önünü açmıştır.

Dolayısıyla Kuzey Kore ve Rusya arasında potansiyel bir teknoloji alışverişi söz konusu olduğunda hâlâ büyük bir bilinmeyenle karşı karşıyayız. ABD, Pyongyang'ın Ukrayna savaşında zaten bir oyuncu olduğuna ve Rus paralı asker grubu Wagner'e silah sağladığına inanıyor.

Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin, geçen ay uçağının düşmesi sonucu ölmeden önce bu iddiayı "dedikodu ve spekülasyondan başka bir şey değil" diyerek reddetmişti.

Eğer Rusya bu fırlatma teknolojisini Kuzey Kore'ye teslim ediyorsa, o zaman dünya, Avrupa'nın 1945'ten bu yana yaşadığı en büyük kara savaşının daha geniş çaplı küresel yansımalarına tanıklık ediyor olabilir. Ve iki parya devletin yakınlaşması beklenmedik ve tehlikeli şekillerde gerçekleşiyor olabilir. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.