Newroz coşkusunda, barış ve çözüm çağrısı

Newroz coşkusunda, barış ve çözüm çağrısı
Leyla Zana, İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın barış ve çözüm çabalarına dikkat çekerek, "Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?" şeklindeki sorusuna alanda bulunan kalabalık, "Evet" cevabını verdi.

Fotoğraf : Şehmus KIZILASLAN

TİGRİS HABER - Tarihi Diyarbakır Newroz'una 8 yıl aradan sonra katılan Leyla Zana, İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın barış ve çözüm çabalarına dikkat çekerek, "Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?" şeklindeki sorusuna alanda bulunan kalabalık, "Evet" cevabını verdi.

Konuşmasına Kürtçe başlayan ve Kürtlerin yaşadığı tüm topraklardaki Newroz kutlamalarına işaret eden Zana, Kürt sanat ve bazı liderlerinin isimlerini vererek, geçmişte yaptıkları çalışmalar için minnettar olduğunu belirterek, "Onlar bizim köklerimiz. Onları saygıyla anıyorum. Zekiye Alkan, bedenini ateşe vererek karanlık günleri aydınlattı. Mazlum Doğan, 3 kibritle kara günleri aydınlattı, hepimizi aydınlattı. Hepsini hürmetle anıyorum. Bir kez daha diyorum sizin emeğinize sağlık" şeklinde konuştu.

Konuşmasında Mustafa Barzan'nin mücadelesine ayrıca dikkat çeken Zana, İmralı cezaevinde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın Kürt haklarıyla ilgili önemli bir mücadele sarf ettiğini savundu. Asya'da birçok ülkede Newroz'un kutlandığını ifade eden Zana, Kürtler'in Newroz'u uluslararası bir bayram haline getirdiğini kaydetti.

İrademizi kendimiz için kullanacağız

Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede Zana, "Biz sadece belediye başkanlarını seçmeyeceğiz. İktidardaki partiler bizim aklımızla dalga geçiyor. Diyorlar ki '100 yıldır Kürtleri yönettik. Kürtler bizden razı, ondan kaynaklı bize oy veriyorlar.' Bir yandan AKP, bir yandan CHP, bir yandan da MHP. Artık hayır diyoruz. Biz bundan sonra irademizi sadece kendimiz için kullanacağız" diye konuştu..

Türkçe yaptığı konuşmada ise Zana, "Biz bencil ve paylaşmayan bir halk değiliz ama Newroz’u, Newroz yapan Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Rewşen’in bedenidir. Biz bedenlerimizle Newrozu aydınlatıyoruz ve halklara mal ediyoruz. Hep birlikte kim ki kutlamak istiyorsa onlara kutlu olsun. İsterse dünyanın öbür ucunda, isterse de şimdi aramızda olsun. Onlara kutlu olsun, mutlu olsun" dedi.

İmralı cezaevinde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın, 1993'teki barış ve çözüme yönelik önemli çaba harcadığını savunan Zana, "Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?" şeklindeki sorusuna alanda bulunan kalabalık kitle, hep birlikte "Evet" cevabını verdikten sonra konuşmasına devam eden Zana, "Barış berekettir. Barış sevmektir. Bir kez daha yüksek sesle diyoruz; Newroz'un kutlu olsun Başkan Apo. Bütün tutsak arkadaşların Newroz’u kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.