Pazarcılarla pazar araştırmasında ilginç veriler ortaya çıktı

Pazarcılarla pazar araştırmasında ilginç veriler ortaya çıktı
Yaşanan ekonomik krizin etkisinin en çok hissedilen yerlerden olan semt pazarlarında, pazarcıların 78,3 son bir yılda satışlarının çok düştüğünü belirtti.

Foto: Arşiv

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Yaşanan ekonomik krizin etkisinin en çok hissedilen yerlerden olan semt pazarlarında, pazarcıların 78,3 son bir yılda satışlarının çok düştüğünü belirtti. Pazarcıların yüzde 81,7’si son bir yıl içinde tüketicinin alım gücünün çok azaldığını görüşünü dile getirdi.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Diyarbakır’ın Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar ilçesindeki semt pazarlarında yaşanan ekonomik krizin fiyat artışlarının semt pazarlarındaki yansımalarını araştırdı. Son iki haftada, 180 satıcı ile yüz yüze gerçekleşen araştırmada, pazar ürünlerindeki fiyat artışlarının sebeplerine, alım gücüne etkisine, pazarcının fiyat artışlarından etkilenme hallerine, alıcı-pazarcı arasındaki ilişkiye ve fiyat artışlarının etkisine dair algı ve öngörülere odaklandı.

Yüzde 58,3 her gün zam geliyor görüşünde

Araştırmaya katılanların yüzde 58,3’ü aldığı ve sattığı ürüne her gün, yüzde 31,1’i haftada bir, yüzde 5’i iki haftada bir, yüzde 5,6’sı ayda bir zam geldiğini düşündüğünü belirtti. “Aldığınız ürünlere sizce neden zam gelmektedir?” sorusuna pazarcıların yüzde 42,4’ü “Mazot/benzin fiyatlarının yükselişi”, yüzde 27,8’i “Yanlış ekonomik politikalar”, yüzde 9,3’ü “Döviz-altın yükselişi”, yüzde 5,3’ü “Kuraklık, yüzde 4’ü “Fırsatçılık” yanıtını verdi.

Yüzde 78,3: Satışlarımız çok düştü

Fiyat artışlarının satışlara etkisinin sorulduğu pazarcıların yüzde 78,3’ü “Çok düştü”, yüzde 14,4’ü “Düştü”, yüzde 5’i “Değişmedi”, yüzde 1,1’i “Arttı”, yüzde 1,1’i “Çok arttı” yanıtını verdi.

Yüzde 81,7: Alım gücü düştü

Tüketici alım gücünün düşüp düşmediğine ilişkin soruya katılımcıların yüzde 81,7’si “son bir yıl içinde tüketicinin alım gücünün çok azaldığını”, yüzde 12,2’si ise “azaldığını”, yüzde 4,4’ü “değişmediğini, yüzde 0,6’sı arttığını”, yüzde 1,1’i “çok arttığını düşündüğünü bildirdi.

Yüzde 52,8: Elde kalan ürünleri zararına satıyoruz

Araştırmaya katılan pazarcıların yüzde 52,8’i satılmayan ürünlerini akşama doğru zararına satış yaparak elden çıkardığını, yüzde 25’i ertesi gün daha uygun fiyata sattığını, yüzde 10’u çöpe attığını, yüzde 6,7’si yoksullara verdiğini, yüzde 6,7’si ise satılabilecek kadar ürün getirdiğini beyan etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.