PEN’den çağrı: Silahları bırakıp diyaloga geçin

PEN’den çağrı: Silahları bırakıp diyaloga geçin
PEN’den çağrı: Silahları bırakıp diyaloga geçin

Uluslar arası PEN, Kürt PEN ve Türkiye PEN önceki gün Diyarbakır’da organize ettiği ‘Barış Nasıl ve Kim İçin’ Barış Konferansının sonuç bildirgesi açıklandı. Barış taleplerinin sıralandığı bildirgede, savaşın hiçbir soruna çare olmadığı belirtilerek, bir an önce çözüm ve barış için diyaloga geçilmesi çağrısı yapıldı.

“Kürt ve Türkiye PEN’lerinin söylediği her sözün altına imzamı atıyorum ve her sözün arkasındayım” diye konuşan Uluslar arası Pen Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, “Bu coğrafya’da çatışmanın biran önce durup, sorunların çözümü için diyaloga geçilmesini istiyorum. Sanılıyor ki, diyalog ve barışla bir sonuca ulaşılamazsa şiddet ile sonuca ulaşılabilir. Biz PEN’ler olarak inanıyoruz ki, bunun tam tersi geçerlidir. Yani, diyalog ile bir çözüme varamıyorsanız şiddetle hiç ulaşamazsınız” diye konuştu.

 

Diyarbakır Yenişehir Sümerpark Resepsiyon Salonunda açıklanan Barış Konferansı sonuç bildirgesi Kürtçe ve Türkçe olarak okundu. Barış Konferansının sonuç bildirgesini Kürtçe olarak Kürt PEN Başkanı Şehmuz Sefer okurken, Türkçesini de Türkiye PEN Başkanı Zeynep Oral okudu. Barış Konferansı sonuç bildirgesi toplantısına Uluslar arası Pen Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, Prof. Dr. Jean Pierre Massias ve Prof. Dr. Jabbar Kadir de katıldılar.

Savaş, yıkım ve çatışmanın dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir soruna çare olmadığını sadece daha fazla sorun ürettiğini ve sorunları derinleştirdiğini dile getiren Türkiye PEN Başkanı Zeynep Oral, sonuç bildirgesini Türkçe olarak okudu.

‘Barış Nasıl ve Kim İçin’ Barış Konferansının sonuç bildirgesinin satırbaşları şöyle:

“Tüm engellemelere ve sorunlara karşın barış gereklidir diye haykırdık”

 “Günümüzde, barış sözcüğünü dillendirmenin bile suçlandığı, cezalandırıldığı bir ortamda, tüm engellemelere ve sorunlara karşın barış gereklidir diye haykırdık ve sesimizi duyurma kararı aldık. Çocuklarımızın düşlerini gerçekleştirmek, onlara yaşanılası bir dünya bırakmak, bireysel sorumluluğumuzu yerine getirmek.  Hırant Dink'ten Tahir Elçi'ye barış uğruna yitirilen canların emeğine sahip çıkmak için bu buluşmayı gerçekleştirdik. Toplantıda konunun uzmanlarından dünyadaki örneklerden, farklı deneyimlerden çıkan sonuçları paylaştık. Gazetecilik, etik, toplum, toplumsal psikoloji, hukuk, savaş ve barış konuları üzerinde yoğunlaştık.

“Kalıcı ve onurlu bir barış için şu çağrıda bulunduk”

Savaşlardan yıkım gören bu coğrafyanın merkezi Diyarbakır’daki buluşmamızın sonunda, ısrar ve inatla, kalıcı ve onurlu bir barış için şu çağrıda bulunduk:

Çatışmanın tüm taraflarına silahları bırakma ve diyaloga geçme çağrısında bulunuyoruz.

 

•     Herkesin insani yaşam hakkına ve vatandaşlık hakkına ve özgün kimliğine saygı, talep ediyoruz.

•     "Bu savaşa karar verdik" diyenlerin bu karardan bir an önce dönmelerini ve bu konuda açıklama yapmalarını,

•     Tahrib edilen kentlerde bir an önce yapılan operasyonların durdurulması ve olağan yaşama geri dönmesini,

•     Bütün uluslar arası, ulusal ve yerel kamu kurum ve kuruluşları. STK'lara barış çağrımıza destek olmalarını, medyanın savaş kışkırtıcılığından vazgeçmesini, bir an önce barış dilini benimsemelerini,

•     Uluslar arası PEN'in kendi ilkeleri doğrultusunda, barış kültürünü geliştirmekte tüm üye ülke PEN’leri ile birlikte daha etkin rol almasını talep ediyoruz.

 

“Çatışma dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir soruna çare olamamış”

Barışa en çok ihtiyacı olanlar savaşın ortasından kalıp savaşın tüm tahribatını, acısını yüklenmiş olanlardır. Oysa her insanın barış içinde yaşama hakkı en gerçek ve en temel hakkıdır. Savaş, yıkım ve çatışma dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir soruna çare olamamış, sadece daha çok sorun üretmiş, var olan sorunları derinleştirmiş ve masum sivillerin büyük zararlar görmesine sebep olmuştur. Bu kadim toprakların doğası, insanı, köy, kasaba ve kentleri daha çok tahrip edilmeden, bir an önce herkese, her kuruma, tüm hükümetlere kalıcı ve onurlu barış çağrımıza destek olmaya ve bu yolda çaba göstermeye davet ediyoruz.”

“Diyalog ile bir çözüme varamıyorsanız şiddetle hiç ulaşamazsınız”

Uluslar arası PEN’i temsilen konferansa katıldığını belirten ve 100 ülkede 150PEN merkezinin sözcülüğünü yaptığını Uluslar arası Pen Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, “Burada Kürt  ve Türkiye PEN’lerinin söylediği her sözün altına imzamı  atıyorum ve her sözün arkasındayım. Bu coğrafya’da çatışmanın biran önce durup, sorunların çözümü için diyaloga geçilmesini istiyorum. Sanılıyor ki, diyalog ve barışla bir sonuca ulaşılamazsa şiddet ile sonuca ulaşılabilir. Biz PEN’ler  olarak inanıyoruz ki, bunun tam tersi geçerlidir. Yani, diyalog ile bir çözüme varamıyorsanız şiddetle hiç ulaşamazsınız. Tam tersine daha çok diyalog ve tartışama gereklidir” diye konuştu.

Diyarbakır’da Uluslararası PEN, Türkiye ve Kürt PEN merkezleri tarafından düzenlenen Barış konferansı sonuç bildirgesi toplantısına katılan Prof. Dr. Jean Pierre Massias ve Prof. Dr. Jabbar Kadir de kısa birer konuşma yaptılar. Diyalog ve barış çabalarının sorunların çözümünde başat olduğunun belirtildiği konuşmalarda, sorunların çözümünde şiddetin ve çatışmanın dışlanması gerektiği vurgulandı.

Yapılan konuşmaların ardından açıklama son buldu.

Haber: Ali Abbas YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.