Peynire, çökeleğe tad veren Kamış otu

Peynire, çökeleğe tad veren Kamış otu
Elazığ’da yaylacı kadınların, dağlarda akan soğuk suların etrafında, taşların dibinde topladıkları ve ‘Kamış’ adını verdikleri otu peynirde, çökelekte kullandıkları gibi bu otla birbirinden lezzetli yemekler yapıyor.

TİGRİS HABER - Elazığ’ın Arıcak ilçesinde hayvanlarıyla birlikte yaylaya çıkan kadınlar, dağlarda akan soğuk suların etrafında, taşların gölgesinde yetişen ve ‘Kamış’ adı verdikleri otu yemeklerinde ve ürettikleri çökelekte kullanıyor. Bölgenin zirvesi olan 2 bin 544 rakımlı Akdağı (Ko Spî)i yaylalarına çıkan kadınlar, doğada topladıkları 'Kamış' otunu çökelek, peynir ürtiminde kullandıklarını, hatta bu otla birbirinden lezzetli çeşitli yemekler yaptıklarını söyledi. Arıcak’a yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Akdağ’ın eteklerinde sadece soğuk su etrafında ve taşların gölgesinde yetişen bu otu, özellikle keçi sütünden yapılan çökelekte, peynirde kullanılıyorlar.

Hayvanlarıyla birlikte geldikleri yaylada bir taraftan rutin günlük işlerini yaptıklarını, bir taraftan da kamış toplayarak peynirde kullandıklarını dile getiren Sevim Can (55), “Yaylaya gelip emek harcıyoruz. İneklerimize, davarlarımıza bakıyoruz. Aynı zamanda peynir ve otlu çökelek, peynir yapıyoruz. Aynı zamanda eşlerimize yardım ediyoruz. Taşların dibinde, gölgelik yerlerde, soğuk suyun etrafında yetişen bu otu kendimiz toplayıp yemek de yapıyoruz. Tadı çok güzeldir” dedi.

akdag-tigris.jpeg

(İHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.