Rosa davasında ikinci beraat kararı

Rosa davasında ikinci beraat kararı
"Örgütle bağlantısı olduğu" suçlamasıyla üye ve yöneticileri hakkında soruşturma yürütülen Rosa Kadın Derneği davasında ikinci beraat kararı çıktı. Dosyadan yargılanan dernek yöneticisi Fatma Gültekin hakkında beraat kararı verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da 16 Mart 2022'de yöneticisi oldukları derneğin "örgütle bağlantılı olduğu" suçlamasıyla gözaltına alınan ve haklarında "örgüt üyeliğinden" dava açılan 12 dernek yönetici arasında bulunan Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Fatma Gültekin beraat etti. Derneğin eski başkanı ve eski Milletvekili Ayla Akat Ata ile milletvekili seçilmesiyle dernek başkanlığınıbırakan Adalet Kaya hakkındaki dava sürerken, Elif İpekTirenç Ulaş'tan sonra Gültekin'in de beraat etmesi, dosyadaki beraat sayısını ikiye yükselti.

Diyarbakır 10'nuncu Ağır Ceza Mahkemesi, Gültekin'in "örgüt üyesi olmak" ve "suç ve suçluyu övmek" suçlamasından Gültekin'in "eyleminin sabit bulmayarak" beraatine karar verdi. Cumhuriyet Savcısının ceza istemiyle verdiği mütalaasına karşı savunma yapan Gültekin, "Yaşadığım süreç kadın kimliğime içinde bulunduğum konumdan dolayıdır. Uluslararası sözleşmelerle kabul görmüş eylem ve etkinliklerden dolayı mevcut dosyada yargılanmaktayım" diyerek beraatini talep etti.

'Dernek yasadışı değildir'

Müvekkili hakkındaki suçlamaların yöneticisi olduğu dernek ve belediye meclis üyesi olması nedeniyle katıldığı 12 eylemden ibaret olduğunu ifade eden Gültekin'in avukatı Şeyhmus Bayhan, müvekkilin yöneticisi olduğu derneğin yasadışı olmadığını, hakkında kapatma davası bulunmadığını belirtti. Müvekkilinin örgüt çağrısıyla katıldığı iddia edilen Müvekkilinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ndeki açıklama ve etkinliklerinin ise dünya olduğu gibi Türkiye'de de yapıldığını, müvekkilinin örgüt çağrısıyla bu eylemlere katılmadığını söyledi.

Açık ve gizli tanık beyanlarının doğruyu yansıtmadığını vurgulayan Bayhan, Rosa Kadın Derneği davasında beraat eden Elif İpek Tirenç Ulaş hakkındaki kararı mahkemeye sunarak, müvekkilinin beraatini istedi.

Mahkeme, Gültekin'in eyleminin sabit olmaması nedeniyle Gültekin'in "örgüt üyesi olmak" ve "suçu ve suçluyu övmekten" beraatına karar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.