'Rusya'nın karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okuma'

'Rusya'nın karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okuma'
İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'daki gelişmelere ilişkin, "Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

TİGRİS HABER - Dünya liderlerinden Rusya'da paralı asker grubu Wagner ve devlet arasında yaşanan kriz hakkında peş peşe gelen açıklamalar.

Rusya ile yaklaşık bin 300 kilometre sınırı bulunan ve yakın zamanda NATO'ya katılan Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Wagner'in Rus yönetimine isyanının 'Rusya'nın iç meselesi' olduğunu söyledi.

'Rusya'nın iç meselesi'

Niinistö, Finlandiya haber ajansı STT'te yaptığı açıklamada, Rusya'daki durumun net olmadığını ve doğrulanmamış pek çok bilginin dolaşımda bulunduğunu ifade etti.

Wagner grubunun Rus yönetimine isyanının 'Rusya'nın iç meselesi' olduğunu belirten Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, "Rusya'daki gelişmeler hem Finlandiya'da hem de başka yerlerde yakından takip edilmektedir. Başkan (Vladimir) Putin'in konuşması durumun ciddiyetini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo da Twitter'daki paylaşımında, "Rusya'daki gelişmeleri yetkililerle birlikte yakından takip ediyoruz. Durum ciddi ve teyit edilmemiş pek çok bilgi var. Silahlı kuvvetler arasında derin çatışmalar var" dedi.

Durumla ilgili müttefik ülkelerle iştişareler

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'da yaşanan son gelişmeleri Başbakan Mateusz Morawiecki ve Savunma Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünü belirterek, "Doğu sınırımızın ötesindeki olayların seyri sürekli olarak izleniyor" ifadelerini kullandı. Duda, Rusya'daki durumla ilgili müttefik ülkelerle de istişarelerde bulundukları bilgisini paylaştı.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de "Rusya'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve ilgili makamlar şu anda durumu ve ihtiyaç duyulan ek güvenlik önlemlerini değerlendiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Rinkevics, Twitter hesabındaki paylaşımda, "Rusya'da yaşanan son olaylar ışığında Letonya vatandaşlarına Rusya ve Belarus'u ziyaret etmemeleri ve orada bulunanlara da mümkün olan en kısa sürede bu ülkeleri terk etmeleri çağrımı yineliyorum" ifadelerini kullandı.

‘Rusya'da istikrarsızlık yarattığını gösteriyor’

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, başbakanın Rusya'daki gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi. İtalya Başbakanlığı, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, "Bu durum, Ukrayna'ya saldırının Rusya'da istikrarsızlık yarattığını gösteriyor" dedi.

‘En ciddi meydan okumayı temsil ediyor’

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'da Wagner grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olaylara ilişkin, "Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

AA'nın aktardığına göre, İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya’da orduyla Wagner Grubu'nun karşı karşıya geldiği belirtilerek, gruba bağlı birliklerin Ukrayna'dan Rusya'ya iki noktadan girdiği bildirildi.

Açıklamada, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in 'özgürlük yürüyüşü' olarak nitelendirdiği operasyon sonucu grubun Rusya'nın Ukrayna operasyonlarını yürüttüğü Rostov'daki askeri üsle kilit noktaları işgal ettiği kaydedilerek, "Wagner Grubu, Moskova'yı ele geçirmek hedefiyle Voronej Oblastı üzerinden kuzeye doğru ilerliyor. Rus güçleri ile Wagner arasında bir çatışma olduğuna dair kısıtlı kanıt olsa da bazıları muhtemelen pasif duruş göstererek Wagner'e karşı durmadı. ifadeleri kullanıldı.

İlerleyen saatlerde Ulusal Muhafızlar başta olmak üzere ordu güçlerinin tavrının krizin gidişatını belirleyeceğine işaret edilen açıklamada, "Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor" denildi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.