SİGARA İLE KANSER RİSKİ 6 KAT ARTIYOR

SİGARA İLE KANSER RİSKİ 6 KAT ARTIYOR
En sık görülen kanser türlerinde 4. sırada yer alan mide kanserine, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişinin yakalandığı bildirildi.

 SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN

  Sigara kullanımının mide kanseri riskini 6 kat artırdığını belirten Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, “Sigaranın alkol ile birlikte tüketilmesi bu riski daha da artırıyor. Midede gastrit veya ülsere neden olan helikobakter pilori bakterisi kansere neden olabiliyor. Bunu ortadan kaldırmak ise riski belirgin olarak azaltıyor. Bunların dışında, taze meyve ve sebze tüketiminin az olması da başka bir risk faktörü olarak biliniyor” dedi.

  ERKEN EVREDE BELİRTİ VERMİYOR

  “Erken evre mide kanserinde pek belirti olmuyor ve genellikle başka bir sebeple teşhis ediliyor. Elle yapılan muayenede mide bölgesinde kitle veya dolgunluk en klasik belirtiler arasında yer alıyor, hastalığın evresine göre değişiklik gösterebiliyor.”

  ŞÜPHE VARSA HEMEN ENDOSKOPİ YAPILMALI

  Mide kanseri vakalarında kesin teşhisin endoskopi ve doku tanısıyla konulduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul Seyrek, tedavi şeklinin diğer ilave tetkiklere göre hekimler tarafından belirlendiğini söyledi. En önemli teşhis metodunun endoskopi olduğunu belirten Prof. Dr. Seyrek, teşhis ve tedavi sürecini şöyle anlatıyor:

  “En ufak bir şüphede bile hastaya hemen endoskopi yapılması gerekiyor. Mide kanseri çok erken teşhis edildiğinde uzun ve geniş çaplı bir tedaviye gerek kalmayabiliyor. Gecikilmiş evrede ameliyatla midenin çıkarılması, kemoterapi, radyoterapi veya ikisinin birlikte uygulanması gibi tedavi seçenekleri bulunuyor.”(iha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.