Sur mağdurları mutsuz!

Sur mağdurları mutsuz!
Sur’un onarılmasından sonra cazibe merkezi olması beklenen Yenikapı Sokak’taki arsasına 500 bin lira fiyat biçilen Minyas, hukuk mücadelesi başlattı. Minyas, yıkılan taş evinin arsasına belirlenen fiyatın “cazibe merkezine göre” yükseltilmesini talep etti

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 2015 yılına kadar yaşayan Burhan Minyas’ın Çevre Şehircilik ve Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü arasında gidip gelen dosyasının macerası 2016 yılında başladı. Sur’daki çatışmalar şiddetlenince Burhan Minyas ailesi ile birlikte 12 Kasım 2015’te eşyalarını bırakarak mahalleden çıktı. 2 ay sonra Sur Kaymakamlığı’ndan gelen “gidip eşyalarınızı alabilirsiniz” telefonu ile mahalleye gitti, ancak eşyalarının tümü kırılmıştı. Eşyalarını taşımak için kamyonla gittiği Sur’dan eli boş döndü. Evi ayaktaydı ancak eşyaların tümü kullanılamaz durumdaydı. Evin üzerine kırmızı boya ile M20 numarası verilmişti. Çatışmalar bittikten sonra evine giden Burhan Minyas, evin yıkıldığını enkazın da taşındığını gördü.

İki defa karar değişti

Burhan Minyas, kardeşi Süleyman Minyas ile ortak tapusu olan evinin arsasına yeni bir ev yapmak için proje hazırladı ve 2017 yılında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sundu. Minyas kardeşler zemin artı 2 katlı ev inşa etmek için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden onay aldı. Ancak bir yıl sonra durum değişti. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Burhan Minyas’a ait 230 metrekarelik arsada, Minyas’ın ev yapamayacağını, kendilerinin konut yapacağını beyan etti. Minyas kardeşlere 2018 yılında 53 bin lira arsa bedeli, 107 lira da ev bedeli olmak üzere toplam 160 bin lira para teklif edildi. Bedeli az bulan Burhan ve Süleyman Minyas, tekrar Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. 2021 yılında arsa ve evin bedeli güncellendi ve 500 bin lira fiyat belirlendi.

Tekrar güncelleme istedi

Bu fiyatı da az bulan Burhan Minyas, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne tekrar başvurdu ve 500 bin liralık bedelin az olduğunu, arsasının daha değerli olduğunu belirtti. Minyas dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Ben kendi parselimin üzerendi yapılacak iş merkezinin değerinin daha yüksek olduğunu ve bende bu değerin üzerinden hesaplanmasını istiyorum. Ya da kendi parselimin bana tahsis edilmesini istiyorum.”

Minyas kardeşler, önümüzdeki günlerde arsalarının bedelinin yükseltilmesi ya da arsalarının kendilerine tahsis edilmesi için hukuki süreç başlatacak. (Tigris Haber)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.