Sur mağduru 238 aileye anahtar teslim

Sur mağduru 238 aileye anahtar teslim
Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde  ‘Sur Hak Sahipleri Konut Dağıtım Kura Çekim Töreni’ düzenlendi.

Diyarbakır Merkeze bağlı Üçkuyular'da TOKİ tarafından yapımı tamamlanan 3 bin 465 konuttan 795’nin kurası dün Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünde Diyarbakır Valisi Hasan Basrıgüzeloğlu, Çevre Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin ve kent protokolünün katılımıyla gerçekleşti.

protokol.jpg

Kura çekimi öncesi söz alan Çevre Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, 25 Mart 2016 tarihinde bakanlık tarafından acele kamulaştırma kararı alınmasına rağmen, Sur’da acele kamulaştırma yapmadıklarını belirterek mağdur vatandaşlarla rızai uzlaşma yaptıklarını belirtti.

‘Yüzde 84 hak sahibi vatandaşımız ile uzlaştık’

Bilgin,  mağdur vatandaşlara 4 alternatif sunduklarını ve bu güne kadar hak sahiplerinin yüzde 84’ü ile uzlaşma sağladıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

“Bu dört alternatifi şöyle sıralayabiliriz; Hak sahiplerinin taşınmaz bedellerini nakit ödemek, Üçkuyu ve Çölgüzeli’nde yapılan TOKİ konutlarında metrekare karşılığı ev vermek, Sur’da yapılan konutlardan vatandaşların ev alabilmesi ve son olarak da koruma amaçlı imar hükümlerine uygun olarak hak sahiplerine kendi parsellerine konut yapabilmesi. Kalan yüzde 16’lık kesimin yüzde 6’sı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Geriye kalan yüzde 10’nun sahiplerine ve mirasçılarına ulaşmaya çalışıyoruz.”

Sur’da yapılan ve yapımı süren çalışmalara hakkında bilgi veren Bilgin; “Dicle Vadisi’nin birinci etabının on gözlü köprü çevresinde peyzaj düzenleme çalışmasını tamamladık. Sokak sağlıklaştırma çalışmaları çerçevesinde Gazi ve Melikahmet Caddesi kısmını tamamladık. İzzetpaşa Caddesi’nde de çalışmalar başladı. Gazi Caddesi’nin Balıkçılarbaşı ile Deliler Hanı kısmında çalışmalar başladı. Alipaşa’da elli yedi tane konutun yapımı start aldı. Toplamda burada 293 yapı yapmış olacağız.  Sur İçi’nde bin 500 konut yapacağız. TOKİ tarafında ilimiz Çölgüzeli ve Üçkuyu mevkiinde toplamda 5 bin 637 konut yapacağız. İçme suyu ve kanalizasyon alt yapı çalışmaları sürüyor” dedi.

vali.jpg

Sur için yapılan çalışmaların sonuç verdiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Diyarbakır Valisi Hasan Basri  Güzeloğlu, şöyle devam etti:  “Sur’u yepyeni ve güzel bir şekilde her alanda inşa ediyoruz. Sizler gibi evlerinden edilen vatandaşlarımıza yepyeni evleri kura ile vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sur’da ve Diyarbakır’da büyük ilgi ve destekle çalışmalarımıza katkı sunan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, çevre şehircilik il müdürüme ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Her nerede bir mazlum varsa onun beklentisi karşılamak için devlet olarak oradayız.”

‘Yaptığımız yatırımlar 2 Milyar TL’yi aştı’

Sur mağdurlarına yapılan yardımlara değinen Güzeloğlu şunları söyledi:  “Sur olaylarından bugüne kadar hayatları yok edilmek istenen 3 bin vatandaşımıza 70 milyon 68 bin TL kira yardımı yaptık. Şu ana kadar evi yıkılan ve eşyaları zarar gören vatandaşlara 18 milyon TL eşya yardımı yaptık. Sur içinde mağdur edilen esnaflarımıza 3 milyon 400 bin TL yardım yaptık. Şu ana kadar yaptığımız yardımlar 96 milyon TL’yi aştı. Bu yardımlar vatandaşlarımız evlerine yerleşene kadar devam edecek. Sur içerisinde evi zarar gören ve burada oturmak isteyen vatandaşlarımız için bin 500 konut ihalemizi yaptık. Kendi arsasında evini yapmak isteyen de evini yapabilecek. TOKİ’de oturmak isteyen vatandaşlarımıza da evlerimizi teslim edeceğiz. Bugüne kadar Üçkuyular’da 3 bin 465 evi bitirdik. Bugün 795 evin kurasını çekeceğiz. Çölgüzeli’nde devam eden inşaatlarımız bitecek ve o evlerde tahsis edilecek. Yaptığımız yatırımlar 2 milyar TL’yi aştı.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.