Sur ve Hevsel, UNESCO'nun 'tehlike altındaki miras' listesinde

Sur ve Hevsel, UNESCO'nun 'tehlike altındaki miras' listesinde
UNESCO, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmaların ardından yürütülen imar çalışmalarıyla birlikte tahrip edilen Surları ve Hevsel Bahçelerini Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası Listesine aldı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 2015 yaşanan çatışmalar ve çatışma sonrası yürütülen yıkım ve imar çalışmaları nedeniyle tahrip edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi yapılar için UNESCO alarm verdi. UNESCO, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan surlar ve Hevsel Bahçelerini için Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası Listesine alınması kararı aldı. Çatışmalar ve sonrasında başlatılan imar çalışmaları nedeniyle birçok tescilli yapının yıktırıldığı Suriçi’ni belli periyotlarla ziyaret eden UNESCO heyeti, yaptığı incelemelere ilişkin taslak bir karar raporu düzenledi. Yaşanan tahribata atıfta bulunulan raporda, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine alınması sonucuna varıldı.

Karar 9 Eylül’de kesinleşecek

Karar henüz kesinleşmese de karar, 9 Eylül’de Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a yapılacak Kültürel Miras Merkezi toplantısında kesinleşmesi bekleniyor.

‘Bunca tahribattan sonra olacağı buydu’

Konuya ilişkin gelişmeyi X hesabından paylaşan Diyarbakır eski Müze Müdürü Nevin Soyukaya, “Üzgünüm! Bunca yıkım, bunca tahribattan sonra olacağı buydu. Planlı ve sistematik bir şekilde yok edildi Suriçi. UNESCO, dünya mirası Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanını, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine almaya karar verdi” paylaşımın yaptı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.