Suriye durulmuyor: Dürzilerin yaşadığı Süveyda'da protestolar ikinci haftasına girdi

Suriye durulmuyor: Dürzilerin yaşadığı Süveyda'da protestolar ikinci haftasına girdi
Süveyda'daki gösterilerde ekonomik gidişattan dolayı memnuniyetsizliğini dile getiren halk, Esad ve hükümetin istifası istedi. Esad'ın tepkisinin ölçülü olması dikkat çekti.

TİGRİS HABER - Suriye'nin güneyinde, Dürzi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Süveyda'da ekonomik krizin tetiklediği protesto gösterileri ikinci haftasına girdi.

Artan enflasyon ve iç savaşın tükettiği ekonomik krizi protesto etmek için başlayan eylemlerin odağı kısa sürede Devlet Başkanı Beşar Esad ve hükümet aleyhine kaydı.

Arap Baharı döneminde Esad'ın yanında duran Dürzilerin kalesinde beklenmedik görüntülere sahne olan eylemler sırasında göstericiler iktidardaki Baas partisinin binalarını bastı, yetkilileri binadan çıkararak kapıları kaynak yaparak kapattı ve sprey boyalarla hükümet karşıtı sloganlar yazdı.

Süveyda'daki protestolarda Beşar Esad'ı eli kanlı gösteren bir pankartta "Defol, yeminine ihanet ettin." yazıyor.

Ülkedeki dini azınlıklardan olan Dürzileri temsil eden renkli bayrakların dalgalandırıldığı gösterilerde, Esad'ın resimlerinin yer aldığı pankartlar yakıldı. Gösteriler sırasında Esad ve hükümetin istifasını da istendi.

Associated Press'e konuşan yerel medya şirketi Süvayda 24'ün genel yayın yönetmeni Rayan Maarouf, "İnsanlar artık bu duruma daha fazla dayanamayacakları bir noktaya geldi. Her şey parçalanıyor." dedi.
Esad yönetimin siyasi olarak hem içeride hem de dışarıda kontrolü eline almaya başladığı bir dönemde ülkedeki ekonomik kriz halkı zorlar hale geldi.

Arap Baharı protestolarının başladığı Dera'daki eylemlere sert tepki veren Esad yönetiminin kentteki 57 göstericiyi tutukladığı bildirildi.

Şam, Lazkiye ve Tartus gibi kentlerde ise ekonomik gidişattan duyulan memnuniyetsizlik çok daha sessiz şekilde, sosyal medya üzerinden yapılan protesto mesajlarının paylaşımıyla dile getiriliyor.

Süveyda'daki protestolar ise, her ne kadar hükümeti tedirgin etse de, Esad tarafından varoluşsal bir tehdit olarak görülmüyor.

Esad yönetiminin Süveyda'da fazla güç kullanmaktan çekindiği ve ölçülü tepki verdiği dikkat çekiyor.

Esad, iç savaş yılları boyunca hükümeti ve kendisini aşırı İslamcılara karşı dini azınlıkların savunucusu olarak göstermiş, Dürzilerin desteğini almıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.