‘Suriye’de ve Rojava’da, 120.000 insan yaşamını yitirdi’

‘Suriye’de ve Rojava’da, 120.000 insan yaşamını yitirdi’
Diyarbakır’da 117 sivil toplum örgütü, Suriye’de ve Rojava’da yaşanan savaşta 120.000’i aşkın insanın yaşamını yitirdiğini, yüz binlerce insanın yaralandığını, milyonlarca sivilin yaşam alanlarını ve ülkesini terk ettiğini ifade etti.

                                                                                                               

 

 

Gencer ARPACI

Diyarbakır’da bulunan 117 sivil toplum örgütü, Koşuyolu Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelerek Suriye’de ve Rojava’da yaşanan gelişmelere ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya sivil toplum örgütlerinin yanı sıra BDP Diyarbakır il ve ilçe örgütleri ve bazı belediye eş başkan adayları katıldı.

 

Sivil toplum kuruluşları adına açıklamaya yapan, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi,

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde başlayan,“Arap Baharı” olarak bilinen protestolar ile birçok yönetimin değiştiğin ve bu olayların daha sonra Suriye’ye sıçradığını kaydederek, “Baas yönetimi ile çeşitli dini ve mezhebi gruplar arasında başlayan, bir süre sonra acımasız bir iç savaşa dönüşen olaylar, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre;  bugüne kadar çoğu sivil 120.000’i aşkın insanın yaşamına, yüzbinlerce insanın yaralanmasına, sakat kalmasına, milyonlarca sivilin yaşam alanlarını ve ülkesini terk ederek göç etmesine yol açmıştır” dedi.

 

Rojava’daki Kürtlerin meşru ve demokratik yönetimini oluşturduğunu kaydeden Elçi, konuşmasını şöyle sürdürdü.                                                                                                                                     “Bu gün Rojava halkı, büyük zorluklar altında yaşam mücadelesi sürdürürken, yeni saldırılarla karşı karşıyadır. Özellikle Rojava’nın Kobanê Bölgesi/Kantonu, rejim güçlerinin askeri ablukasının yanı sıra Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı grubun saldırı ve katliamlarının tehdidi altınadır. Halen Suriye’de Kürt, Türkmen, Arap ve diğer birçok etnik kökenden insanın bir arada ve güvenlik içinde yaşayabildiği, kısmi bir istikrarın hâkim olduğu tek bölge olan Rojava, büyük abluka ve saldırı altındadır”

 

 

 

 

 

 

                                                                

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.