Taşlar düştü, düşecek, 10 aydır aynı durumda

Taşlar düştü, düşecek, 10 aydır aynı durumda
 Özel Haber
Surların en görkemli yeri olan Keçi Burcu’nun dış cephesinden düşen yüzlerce kiloluk kocaman taşlar görenlere ürküntü verirken, yetkililer ise sadece “dikkat taş düşebilir” yazılı uyarı tabelası astı, ancak 10 aydır hiçbir önlem almadı.

Ramazan Yavuz - ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde bazı tescilli tarihi yapılarla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı olan Diyarbakır Surlarının bazı bölümlerinde de yıkıma neden oldu.

surlar-ramazan-yavuz-fotograflar-6.jpeg

Surların en görkemli yeri olan Keçi Burcu’nun dış cephesinden düşen yüzlerce kiloluk kocaman taşlar görenlere ürküntü verirken, yetkililer ise sadece “dikkat taş düşebilir” yazılı uyarı tabelası astı, ancak 10 aydır hiçbir önlem almadı.

Ürküten görüntü halen duruyor

Saray kapı’daki Hz. Süleyman camiinin alt kısmından başlayıp Mardin kapı’ya kadar uzanan Millet bahçesinde Hevsel bahçelerinin muhteşemliğini seyrederek Mardin kapı’ya gelirken insanı ürküten o görüntü maalesef halen duruyor. Keyifle gezerken bir faciaya neden olabilecek bu görüntünün halen değişmemiş olması insanın moralini bozuyor. Çokta tehlikeli. İnsan altından geçmeye ürküyor. Yetkililer her an taş düşebileceğini düşünerek “dikkat taş düşebilir” yazılı tabelayı asmış ama hiçbir önlem almamış.

surlar-ramazan-yavuz-fotograflar-2.jpeg

Dikkat ettim, bu noktaya gelenler çok hızlı bir şekilde geçmeye çalışıyor. Açıkçası bende geçerken adımlarımı bayağı hızlandırdım. 10 ay önce yaşanan depremde Keçi burcunun dış tarafından yüzlerce kilo ağırlığında kocaman taşlar düştü ve burçta adeta gedik gibi bir boşluk oluştu. Diğer taşlarda burcun duvarında emanet gibi duruyor. Buradaki tehlikeye dikkat çekmek için başta Tigris haber olmak üzere birçok gazeteci arkadaş haberini de yaptı. Ancak aradan aylar geçti ve halen onarılmadı. İşin ilginç yanı ise Surların bu kesimi de restorasyona alınmış. Ancak, Keçi burcunun dış tarafına güvenlik amacıyla çekilen ve restorasyonda çalışan işçilerin girişi için yapılmış olan sac bloklardaki giriş kapısı ise sürekli açık. Mardin kapı’dan çifte havuzlara veya millet bahçesine gitmek isteyenler bu kapıdan giriş yapıyor ve mecburen Keçi Burcunun altındaki bu tehlikeli yerden geçmek sorunda kalıyor. Allah korusun insanlar buradan geçtiğinde ve bu taşlar aniden düşerse neler olabileceğini düşünmek bile istemiyorum. Herhangi bir facia yaşanmaması için bir an önce önlem alınması gerekiyor.

surlar-ramazan-yavuz-fotograflar-7.jpeg

Tek kapı’daki bölümde aynı durumda

Surların Dağ kapı ile Urfa Kapısı arasında Tek kapı kesimindeki bir burcun dış tarafında 6 Şubat depreminde kocaman taşlar düşerek bir gedik oluştu. Bu burcun önünde ise her gün birçok ailenin geçtiği park bulunuyor. Ve burası da büyük tehlike oluşturuyor. Depremden hemen sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından bu bölümden kimsenin geçmemesi için bant çekilmişti, şimdi oda yok. Oysa burada önlem almak o kadarda zor bir şey değil. Burcun etrafına tıpkı restorasyona alınan surların etrafına kimsenin girmemesi için çekilen sacdan bir perde konulsa ilk etapta güvenlik sorunu ortadan kalkmış olacak.

surlar-ramazan-yavuz-fotograflar-4.jpeg

Zaten hemen bitişiğindeki burcun etrafında da var. Surların restorasyonu Cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar kapsamlı ele alınmamıştı. Bu kent açısından çok önemli ve unutulmayacak bir çalışma. Ancak bana göre Deprem’de hasar gören yerlerin restorasyonlar sırasında öncelikliolarak ele alınmalıydı. Özelliklede Keçi Burcu. Çünkü dikkatlice bakıldığında depremde Keçi burcunda yıkılan yerin su çekilen kısım olduğu kendini gösteriyor. Yağışlar başladı ve bir kaza yaşanmaması için acil önlem alınması gerekiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.