Tek koltuklu, 2 metrekarelik dükkân da 60 yıl

Tek koltuklu, 2 metrekarelik dükkân da 60 yıl
Diyarbakır’da yaşayan 74 yaşındaki Hasan Irmak, küçük yaşlarda başladığı berberlik mesleğini 60 yılı aşkındır sürdürüyor.

Serhat Özdemir/ÖZEL Haber

TİGRİS HABER - Irmak, gençleri tıraş etmediğini ifade ederek, “Onların traşları değişik olduğundan biz beğenmiyoruz. Onlarda beğenmiyor. Eski taraşların hali bambaşkaydı. Yüze ateş vurarak, ip ve cımbızla alıyoruz. Ağda işini yapmıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2023-07-05-at-11-56-07-2.jpeg

1958 yıllarında köyden kente ailesiyle birlikte gelen Hasan Irmak, küçük yaşlarda çırak olarak başladığı berberlik mesleğini 60 yılı aşkın süredir sürdürüyor. Irmak, berberlik yaparak, 7 çocuk büyüttü. 30 çırak ve bir oğlunu ise berber yaptı. 74 yaşındaki Hasan Irmak, 33 yıldır ise tarihi Sur ilçesi Çiftehan sokakta 2 metrekare ve tek koltuklu dükkanın da mesleğini sürdürüyor. Hasan Irmak, gençleri traş etmediğini ve gençlerinde eski insanların traşlarını beğenmediğini aynı zamanda ağda vesaire kullanmayarak, cımbız ve ateşle yanaklarda işlem yaptıklarını belirtti.

tek-koltuklu-2-metrekarelik-dukkan-da-meslegini-surduruyor-3.jpeg

‘33 YILDIR BURADAYIM’

33 yıldır 2 metrekarelik dükkan da olduğunu ve 7 çocuk büyüttüğünü aynı zamanda çocuklardan birinin onun mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Hasan Irmak, “ 60’lı yıllarından bu yana berberim. Köyden Diyarbakır’a geldik. Çırak olarak Fikri Yüce’nin yanındaydım. Bir süre orada çalıştım. 1970 yılında askerden geldim. Döndükten sonra birkaç yerde işimi devam ettirdim. 1990 yılında da şuan bulunduğum yerde devam ediyorum. 33 yıldır buradayım. Burası 2 metre kare var. 7 çocuk yetiştirdim. Hepsi gittiler ben tek hayatı devam ettiriyorum. Tek koltukta hala mesleği devam ettiriyorum. 20 ila 30 civarı çırak yetiştirdim. En son ben çocuğumu yetiştirdim. Oda kendine yeni bir dükkan açtı. Şuan ben 74 yaşına giriyorum fakat hala mesleği devam ettiriyorum. Bu meslek öyle kolayda değildir. Kaldım hemen hemen çoğu öldüler, en yaşlı ben kaldım. Eski insanlar traşa geliyor. Genç kesim bana gelmiyor. Gençler geldiği zaman, traş etmediğimi söylüyorum. Onların traşları değişik olduğundan biz beğenmiyoruz. Onlarda beğenmiyor. Eski taraşların hali bambaşkaydı. Yüze ateş vurarak, ip ve cımbızla alıyoruz. Ağda işini yapmıyoruz. Benim çocuğumun mesleğimi devam ettirmesi beni mutlu etti. Bazen bana yardıma gelir” dedi.

tek-koltuklu-2-metrekarelik-dukkan-da-meslegini-surduruyor.jpeg

‘30 YAŞIMA KADAR, ONUN YANINDA TRAŞ OLDUM’

2000 bin yılında Almanya’ya göç eden Yaşar Gündüz(58), 50 yıldır aynı berbere geldiğini belirterek, “önce babamla birlikte 10-12 yaşlarında hep hasan ağabeyin yanına geliyordum. Babam burada traş olur sohbet ederlerdi. 30 yaşıma kadar, onun yanında traş oldum. 2000 yılında Avrupa’ya gittim. Her geldiğimde onu ziyaret eder ve traş olurum” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.