Turizm Derneği Başkanı Paçal, kapalı esnaflara uyarı

Turizm Derneği Başkanı Paçal, kapalı esnaflara uyarı
Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Edip Paçal, Ramazan Bayramı'nda yaşanan turist yoğunluğunu değerlendirirken, kapalı olan esnafları uyararak, "Turizm 7/24 hizmet alan bir sektör. Yoğunluğa rağmen açık olunmalı" dedi.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Ramazan Bayramı boyunca Diyarbakır’da yaşanan turist yoğunluğunu değerlendiren Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) Başkanı Edip Paçal, yoğunluğa rağmen kapalı olan esnafları uyararak, Turizmin 7/24 hizmet alan bir sektör olduğunu unutmamalarını istedi. Diyarbakır’a 1 milyon turistin gelmesinin 380 bin kişiye istihdam kapılarının açılması demek olduğunu ifade eden Paçal, “2,5 milyon turist zaten Diyarbakır’a gelirse bizim sanayi, tarıma, hiçbir şeye ihtiyacımız yok demektir” diye konuştu.

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) Başkanı Edip Paçal, Diyarbakır’da yaşanan turist hareketliliğini Tigris Haber’e değerlendirdi.

Yoğunluk herkesi mutlu etti

Herkesi mutlu eden bir yoğunluk yaşandığına işaret eden Paçal, “Yani beklediğimizin çok üstünde misafirleri Diyarbakır ve bölgede ağırlıyoruz. Çok mutluyuz. Hakikatten otellerimizin tamamı dolu. Ve Diyarbakır’a gelenler konuştuğumuzda herkes buradan inanılmaz mutlu olarak ayrılıyor ve Diyarbakır’ı “biz bu kadar tarihi kültür ve gastronomisi zengin olarak tahmin etmiyorduk” gibi güzel izlenimlerle dönüyorlar” dedi.

“Turizm 7/24 hizmet veren bir sektördür”

Paçal, Yoğunluğa rağmen bazı esnafların bayram tatiline girdiği için dükkanlarını kapalı tuttuğunu hatırlatarak, “Özelikle birçok esnafımız bayram tatiline girmişti. Ancak turizmde böyle bir şey yoktur. Bunları esnafımıza ve arkadaşlarımıza anlatmamız gerekir. Yani turizmde kapalıyız, biz bugün kapalıyız” diye bir lüksümüz yoktur. Turizm 7/24 hizmet veren bir sektördür. İnsanlar buna göre geliyor. Bu yönlü beklentileri var. Buradan bütün esnafa duyurmak istiyorum. Tamamen otellerimiz gerçekten bölgede hakikatten çok iyi hizmet veriyorlar. O konuda gururumuz oldular. Ama diğer sektörler; hediyelik eşyalar, restoranlar onlarda kendilerini tanımaları lazım. Yani nöbetçi gruplarla mekanlarını açık tutarak, hizmet vermeleri gerekiyor. Bu konuda onları uyarırsak çok iyi olur” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’ı yoğun bir turizm hareketliliği bekliyor

Temmuz ayına kadar Diyarbakır ve bölgeyi çok yoğun bir turizm hareketliliğini beklediğine işaret eden Paçal, “Şubat, Mart gibi zaten bugünlerin böyle olacağını biliyorduk. Yani bunları görmüştük. Bugünler gelecekti. Bunun rezervasyonlarının oluşumuyla ve taleplerle bugünleri tahmin ediyorduk. Gördüğüm kadarıyla Kurban bayramında daha ağır bir yoğunluk bekliyoruz. Temmuz’a kadar Diyarbakır ve bölgeyi çok yoğun bir turizm hareketliliği bekliyor. Buna hazırlıklı olmak lazım” dedi.

“2,5 milyon turist için yeterli alt yapımız yok”

2,5 milyon turistin Diyarbakır’ı ziyaret etmesinin şimdilik zor olacağına değinerek, şunları söyledi:

“Buna uygun alt yapımız henüz yok. Gerek Otel yatak sayımız, gerekse uçak ve otobüs seferleri. Yani buna yakın bir rakama gelebiliriz. Ama yine o rakamı bulacağız diye bir kayıt yok. Ama 1 milyon gerçek turist bile gelse Diyarbakır için yeterlidir. Mesela, Diyarbakır’a gelen bir grup, ‘edip bey, biz Diyarbakır’a para harcamadan gidiyoruz. Burada bir şeyler almak istiyorduk. Ama bak alamadık’ diye ifade de bulundular. Bu ne demektir? Buna uygun alt yapımız yoktur. Yani bir milyon turist, 380 bin kişiye istihdam demektir. 2,5 milyon turist zaten Diyarbakır’a gelirse bizim sanayi, tarıma, hiçbir şeye ihtiyacımız yok demektir. Ama o kadar da gerçekleşmiyor. Sur’lara çıkış hiç kontrol edilmiyor. Yani Allah korusun oralarda ciddi kazaların olacağını gözlemleyebiliriz. Bu konuda ciddi önlemler almak gerekiyor. Turizm alt yapısını oluşturmamız lazım. Diyarbakır’da belli kurumlar ve STK’lar Turizm çalıştayı yapıyorlar. Ama ne yazık ki bu işin sahasında olan gerçekten operasyonda olan arkadaşlarla bu konu tartışılmıyor. Yani memur kesimi ile turizm olmaz. 657 kafası ile turizm olmaz. Ama nedir? Valilik diyor ki ben yapıyorum, benim kurallarım geçerli olacak’ bu da olmaz. Böyle bir şey yok”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.