Valilik ve ASHM hızını alamadı: İhraç personele idari soruşturma

Valilik ve ASHM hızını alamadı: İhraç personele idari soruşturma
Aile ve Sosyal Hizmetler Diyarbakır İl Müdürlüğü personeliyken ihraç edilen, Fatma Yıldızhan'a Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonunun "Geçinemiyoruz" imza kampanyasına katılmaktan idari soruşturma başlatıldı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Hükümete yakın olmayan sendikalara üye kamu personelleri üzerinde yönetici baskının sık sık gündeme geldiği Diyarbakır'da kamu görevinden ihraç edilen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan, hakkında çalıştığı kurum olan Aile ve Sosyal Hizmetler Diyarbakır İl Müdürlüğü idari soruşturma başlattı. Ağustos 2022'de kamu görevinden ihraç edilerek memurlukla ilişiği kesilen Yıldızhan'a Aile ve Sosyal Hizmetler Diyarbakır İl Müdürlüğünün soruşturma izni talebini olumlu yanıtlayan Diyarbakır Valiliği, Yıldızhan hakkında soruşturma izni verdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında çalışanların maaşlarına enflasyon oranın zam yapılması talebiyle başlattıkları "Geçinemiyoruz" imza kampanyasına ilişkin stant açmaktan hakkında soruşturma başlatılan Yıldızhan'a tebliğ edilerek, hafta içinde ifadeye çağrıldı.

'Baskının ve usulsüzlüğün boyutunu gösteriyor'

Soruşturma Kamu personeli olan memurların 657 sayılı kanun kapsamında, sadece memur olanlara açılabilen idari soruşturmanın, memurlukla ilgisi kalmamış birine karşı hangi hukuki yol izlenerek soruşturma izleneceği merak konusu olurken, Yıldızhan, duruma karşı şaşkınlığını gizleyemedi. Halen SES Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri olarak görev yürüttüğünü dile getiren Yıldızhan, geçtiğimiz ağustos ayında ihraç edildiğini belirterek, KESK'in aldığı kararla kendilerinin de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde imza standı açtıklarını söyledi. Bundan dolayı kendisinin de aralarında olduğu 4 arkadaşlarına soruşturma açıldığını ifade eden Yıldızhan, sendikal bir talebin soruşturma konusu yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, ihraç edilmiş bir kişi için nasıl bir yol izleneceğini merak ettiğini belirtti. "Memurlukla ilişiği kesilen bir kişiye karşı nasıl 657 sayılı kanunu işletilir anlamış değilim" diyen Yıldızhan, "Aslında bu bize usulsüzlüğün, baskının boyutunu gösteriyor. Bana neye göre, soruşturma açıyorlar. Ben memur değilim, açılan idari soruşturma kapsamında ifadeye çağırıyorlar. Bakalım, hangi hukuki prosedürle işlem yapacaklar." diye konuştu.

Üyelerine yönelik idare baskına ilişkin sendika şubesinde açıklama yapan SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı ŞiyarGüldiken, "Liyakat sahibi olmayanların kurum idarecileri olarak görevlendirilmeleri, hem halka verilen hizmetleri bir lütuf haline getirmekte hem de iş yükünü arttırarak çalışan üzerinde mobbing ve baskıyı arttırmakta, iş barışını da bozmaktadır. Sosyal hizmetin doğru verilmesini savunan ve yanlış politikaları eleştiren çalışanlar, sürekli olarak soruşturmalara tabi tutulmakta ve sindirilmeye çalışılmaktadır." ifadelerini kullandı.

'Kadınları taciz edenler açıkça korunmaktadır'

Kentte gerekçesiz bir şekilde birçok personelin istekleri olmaksızın görev yerlerinin dışında görevlendirildiği söyleyen Güldiken, Aile ve Sosyal Hizmetler Diyarbakır İl Müdürlüğünde, idarecilerin karıştığı kadınlara yönelik tacizlerin sumen altı edildiğini öne sürerek, "Kurumda onuru ve ilkeleri ile çalışan emekçilerden neredeyse soruşturma açılmamış kimse kalmamıştır, kurum idaresi bu şekilde çalışanları sindirmeye amaçlamaktadır. Ancak Kamu malını çalanlar, kuruma ait hurdaları satanlar, birlikte çalıştığı kadınlara sözlü tacizde bulunanlar açıkça korunmaktadır. Hatta soruşturması halen devam edenler, başka soruşturmalarda muhakkik yapılarak çalışanlara ceza verilmesi için baskı aracı olarak kullanılmaktadır." şeklinde konuştu.

'Sendikal faaliyetler engellenmekte ve suç işlenmekte'

KESK'in imza kampanyası standına katılan kendisinin de aralarında bulunduğu, kamu görevinden ihraç edilen çalışma arkadaşları Fatma Yıldızhan ve 2 iş yeri temsilcine soruşturma açıldığını aktaran Güldiken, şunları söyledi:

"Emekçilerin hakları için yaptığımız birçok sendikal çalışma suç sayılarak soruşturmalar açılmakta ve örgütlenme özgürlüğü alenen engellenmektedir. En son 8 Aralık'ta Türkiye Genelinde KESK’in başlatmış olduğu “Geçinemiyoruz” imza kampanyası kapsamında her iş yerinde olduğu gibi Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarında gerçekleştirdiğimiz imza toplama çalışması sonrasında Şube Eşbaşkanımız, Şube Kadın Sekreterimiz ihraç edilmiş olmasına rağmen, İş yeri Temsilcimiz ve geçmiş dönemlerde yöneticilik yapmış bir üyemize soruşturma açılmıştır. Burada açıkça 4688 sayılı yasa ile güvence altına alınmış olan sendikal faaliyet engellenmekte ve suç işlenmektedir."

Güldiken, Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüğünü soruşturma ve sürgünlere son vermeye çağırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.