Van’da kadınlar kooperatifçilikle üretiyor

Van’da kadınlar kooperatifçilikle üretiyor
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen El Sanatları Atölyesi’nde istihdam edilen kadınlar, hem kooperatifçiliğin altyapısını oluşturuyor hem de üretime dahil oluyor.

VAN’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen El Sanatları Atölyesi, bölgede kooperatifçiliğin altyapısını oluşturuyor. Hacıbekir (Xaçort), Süphan, Bostaniçi, Yeni Mahalle ve Yalım Erez mahallelerinde kurulan sanat atölyelerinde arıcılığın yanı sıra kilim ve seramik üretimi yapılıyor. Çoğunlukla, 90’lı yıllarda köyleri yakılan kadınların çalıştığı atölyelerde, 130’u aşkın kadın üretimde yer alıyor. Sadece üretmekle yetinilmeyen atölyelerde, aynı zamanda çeşitli nedenlerden dolayı okuyamayan kadınlara da eğitim fırsatı tanınarak, kadınların üniversiteye kadar gitmesine olanak sunuluyor. Bunların yanı sıra atölye bünyesinde çalışan kadınlar, dil öğretmenleri sayesinde anadillerini öğreniyor. Son 10 yıldır Mavikent A.Ş adı altında kurulan ve kurulduğu günden itibaren bal, kilim ve seramik üretimine başlanan sanat atölyeleri, 2011 yılında yaşanan depremden etkilendiyse de üretimi kesmedi.

“Kadınlar üretim kültürüne yönlendiriliyor”

Deprem sonrası yaşadıkları sıkıntılardan dolayı, Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan aldıkları yardımlarla, 3 yıldan beri prefabrik evlerde çalışmaların sürdüğü atölyelerde, imkansızlıktan dolayı farklı üretim alanları geliştirilemiyor. Ürettikleri ürünlere hem iç hem de dış piyasada pazar kurulamadığından yakınan atölyelerin kurucularından Enver Kahramanoğlu, özellikle bölgede kendi pazarlarını kurmakta zorlandıklarını, dolayısıyla İran, Afganistan ve Çin’den getirilen ürünlere karşı, rekabete giremediklerini belirtti. Tüm dertlerinin üretim olmadığını söyleyen Kahramanoğlu, öncelikli hedeflerinin, çatışma bölgesinde yaşadıkları için bir çok travma geçiren kadınları sosyalleştirip, onları sosyal yaşama katmak olduğunu dile getirdi. Kahramanoğlu, “Elimizden geldikçe küçük yaştaki kadınlara öncelik tanıyoruz, böylece onları üretim kültürüne yönlendirebiliyoruz” dedi.

vanda-kadinlar----(5).jpg

“Kadınlar kendi ürettiklerini pazara sürüyor”

Mavikent A.Ş. çatısı altında kurulan, yerelden aldığı desteklerle de bölgede gittikçe yaygınlaşan kooperatif tarzı el sanatları, kadınlara iş ve eğitim imkanı sunarak, onları üretime katmayı hedefliyor. Mavikent A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Cuma Köylüoğlu da bölgedeki kadınların kendi ekonomik özgürlüklerini elde etmeleri için, yol açıcı ve destekleyici unsur olduklarını belirtti. Kadınlara kendi ürettiklerini, kendi elleriyle pazara sürme fırsatı tanıdıklarını da sözlerine ekleyen Köylüoğlu, emeğin sömürülmemesi için bunun böyle olması gerektiğini vurguladı. Köylüoğlu, amaçlarının 35 yıllık savaş sürecinden etkilenen kadınların sosyal dünyalarını iyileştirerek, onları üretime katmak olduğunu söyleyerek, bunun yollarını aradıklarını dile getirdi. (diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.