VİDEO - Cezaevinde skandal: Entübeyken izne çıkarıldı

VİDEO - Cezaevinde skandal: Entübeyken izne çıkarıldı
Cezaevinde kovid olan 62 yaşındaki hükümlü, hastanede entübe edildikten 3 gün sonra cezaevi idaresince “covid iznine” çıkarıldı. Hastane kayıtlarında “hükümlü”, cezaevi kayıtlarında “izinli” görünen Ekrem Ateş, 22 Nisan’dan bu yana ölümle pençeleşiyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Edinilen bilgiye göre, 62 yaşındaki Ekrem Ateş’i yoğun bakıma götüren süreç şöyle gelişti: Ekrem Ateş, 21 Mart’ta “basit yaralama” suçundan kesinleşmiş cezasını çekmek üzere Diyarbakır 4 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Zorunlu olan kovid testi yapıldı, Ateş’in testi negatif çıktı. Aynı koğuşa getirilen iki yeni mahkuma da kovid testi yapıldı, ancak sonuç beklenmeden, iki mahkum Ateş ile aynı koğuşa alındı. Mahkûmlardan birinin covid olması üzerine hastalık 62 yaşındaki Ekrem Ateş’e bulaştı. İddialara göre, covid 19 belirtisi göstermeye başlayan Ekrem Ateş, defalarca dilekçe ile başvurarak, hastaneye sevkini istemesine rağmen, sadece ağrı kesici verildi.

ates-tigris3.jpg

Yoğun bakıma alındı

Durumu ağırlaşan Ekrem Ateş, 20 Nisan’da Diyarbakır Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisine götürüldü. Ancak hastaneye yatışı yapılmadan, tekrar cezaevine götürüldü. Durumu gittikçe kötüleşen Ekrem Ateş, 22 Nisan’da ambulansla tekrar Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Çoklu organ yetmezliği gelişen ve nefes sıkıntısı olan Ateş, aynı gün entube edilerek yoğun bakıma alındı.

ates-tigris4.jpeg

Cezaevi izinli gösterdi

Asıl skandal ise, Ekrem Ateş entube edildikten 3 gün sonra ortaya çıktı. Mahkeme kararına göre, Ekrem Ateş’in kapalı cezaevindeki bir aylık cezası bittikten sonra Yarı Açık Cezaevi’ne sevk edilmesi gerekiyordu. Ancak, T Tipi Cezaevi idaresi, 21 Nisan’da süresi biten Ekrem Ateş’i Yarı Açık Cezaevi’ne göndermedi. Kovid kaptığı için durumu ağır olan Ekrem Ateş, 22 Nisan’da Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nden ambulansla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ateş, burada entube edilerek yoğun bakıma alındı. T Tipi Cezaevi idaresi “hastaneye sevk" yerine Ateş, entube edildikten 3 gün sonra, Ateş’e kovid izin belgesi düzenledi ve 31 Mayıs’a kadar izinli gösterdi. Kapalı cezaevinde bir aylık cezası bittikten sonra, kalan cezasını çekmek için Yarı Açık Cezaevi’ne geçmesi ve buradan izinli gösterilmesi gereken Ateş’in, kapalı cezaevi idaresince 31 Mayıs’a kadar izinli gösterilmesi dikkat çekti.

Hastanede hükümlü, cezaevinde izinli

22 Nisan’dan bu yana entübe durumda olan Ekrem Ateş, cezaevi kayıtlarına göre izinli, hastane kayıtlarına göre ise “hükümlü” olarak görünüyor. Hastane kayıtlarına göre, “tutuklu-hükümlü” olarak görünen Ekrem Ateş için, yattığı yoğun bakım ünitesi önünde de herhangi bir güvenlik önlemi alınmaması dikkat çekti.

Savcılığa suç duyurusu

ates-tigris1.jpg

Bilinci kapalı şekilde Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yatan 62 yaşındaki Ekrem Ateş’in ailesi sorumluların cezalandırılması için Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Tigris Haber’e konuşan kızı Merve Ateş, babasının bu duruma gelmesinde cezaevi idaresinin ihmali bulunduğunu iddia etti. Ateş, “Cezaevindeyken konuştuk, babamın sesi kötü geliyordu. Telefonlarda sıkıntı olduğunu düşündük. İlerleyen günlerde covid olduğunu öğrendik. Telefonla konuşurken, hastaneye gitme talebinin yerine getirilmediğini söylüyordu. Cezaevi sürekli bize ‘iyidir, bir sıkıntı yok’ diyordu. Hastaneye kaldırılmadan yarım saat önce cezaevini aradım, ‘sıkıntı yok’ denildi. Hastaneye kaldırıldıktan 3 gün sonra cezaevinden bir kâğıt getirdiler, babamın 36 günlük izinle eve gönderildiği yazıyordu. Hastaneye yatırıldığına dair hiçbir şey yoktu. Biz bu kâğıdı imzalamadık. Cezaevinin büyük bir ihmali olduğunu düşünüyoruz. Sorumlular hakkında işlem yapılsın istiyoruz.”

‘Cezaevi idaresi sevk yerine izin belgesi düzenledi’

ates-tigris2.jpg

Ailenin avukatı Beraat Kadir Elpe de, müvekkilinin ölümle pençeleşmesinde cezaevi idaresinin ihmali olduğunu söyledi. Elpe, “Cezaevi yönetimi sorumluluk almamak adına, hastaneye sevk raporu düzenlemek yerine izin bilgisi düzenleniyor. Şuan yoğun bakımda ve durumu ağır. Açık Cezaevi’ne gönderildikten sonra kovid izninde görünüyor. Ama böyle bir şey yok. Müvekkilim açık cezaevine gitmiyor. İzin belgesini kapalı cezaevi düzenliyor. Kendisi mahkûm ama başında jandarma beklemiyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.