VİDEO-Diyarbakır Hevsel’de bahar esintisi

VİDEO-Diyarbakır Hevsel’de bahar esintisi
 Özel Haber
Diyarbakır’ın Hevsel bahçeleri Mart ayıyla birlikte ilkbahar’a merhaba derken ekili alanlarda yavaş yavaş yeşil renklere bürünmeye başladı.

Haber, Kamera ve Fotoğraflar: Ramazan YAVUZ-ÖZEL

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Hevsel bahçeleri Mart ayıyla birlikte ilkbahar’a merhaba derken ekili alanlarda yavaş yavaş yeşil renklere bürünmeye başladı. Hevsel’in bir çok noktasında ve Surların çevresindeki alanlarda boy gösteren Papatyalar bal arılarının akınına uğradı. Arılar papatyaları tek tek gezerek bir çok hastalığa şifa olduğu söylenen Polen topladı. Arıların arka ayaklarındaki sepetçikte topladığı sarı renkli Polen dikkat çekiciydi.

ari-polen-ramazan-yavuz-haberi-1.jpegDiyarbakır’da bu yıl kış hiç yüzünü göstermedi. Bazı günlerde yağmur yağsa da kar Diyarbakır kent merkezine doğru dürüst uğramadı. Oysa kent merkezinde geçmiş yıllarda kış mevsimi kar yağmadan geçmez, kar uzun süre yerden kalkmazdı. Bu yıl havalar da pek soğuk olmadı. Meteorolojinin de 3-4 aylık verilerine bakıldığında bu belli oluyor. Yani kış, kış mevsimi gibi yaşanmadı Diyarbakır’da. Tarihi Diyarbakır Surlarıyla birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan kentin akciğerleri konumundaki Hevsel bahçeleri de Mart ayıyla birlikte İlkbahara merhaba dedi. Hevsel bahçelerindeki ekili alanlar yavaş yavaş yeşil renklere bürünürken ağaçlar da çiçek açmaya başladı.

ari-polen-ramazan-yavuz-haberi-3.jpeg

Aşkın, sevginin sembolü papatyalar, arıların polen kaynağı

Hevsel bahçeleri ile Surların etrafındaki alanlarda sıcak havayla birlikte boy göstermeye başlayan papatyalar ortama ayrı bir güzellik kattı.

ari-polen-ramazan-yavuz-haberi-7.jpeg

Aşkın, sevginin ve hayatın duygularını ifade etmenin sembollerinden biri olan Papatyalar Arıların da adeta Polen yuvası. 21 gü İşçi arılar, kovanlardaki yavruların yetiştirilebilmesi ve kolonilerinin protein gereksinimini sağlamak amacıyla Papatyalara konarak bol bol Polen toplayıp kovanlarına taşıdı.

ari-polen-ramazan-yavuz-haberi-4.jpeg

Poleni arıların arka ayaklarında görüntüledik

Arılar, papatyadan papatyaya konup polen toplarken bende makro çekim ile fotoğraflarını çekebilmek için bayağı uğraşmak zorunda kaldım. Fotoğraflara baktığımda Papatyalara nektar almak için gelen Arıların arka bacaklarında bulunan sepetçikte biriktirdiği ve bir çok hastalığa şifa olduğu söylenen sarı renkteki Polen dikkat çekiciydi. Ortamın güzelliği ve objektife yansıyanlar bu uğraşıma değdi.

ari-polen-ramazan-yavuz-haberi-8.jpeg

Polen sepetçiği

Arıların polen toplama etkinliğiçiçeklerin açtığı ve hava sıcaklığının10°C'nin üzerinde olduğu ilkbaharmevsiminde başlar. Polen 21 günlük işçiarılar tarafından koloninin proteingereksinimini sağlamak amacıyla bilinçliolarak toplanmaktadır. Bitkinin çiçeklerinenektar almak için giden arılar, vücutlarınabulaşan bu polenleri düzenli hareketlerlebir araya getirir, arka bacaklarında bulunan polen sepetçiğine biriktirerek kovana taşırlar.

ari-polen-ramazan-yavuz-haberi-10.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum