VİDEO - Diyarbakır Sur içindeki o tarihi evin sahibi konuştu; “Devlete sağlam verdim, sağlam isterim”

VİDEO - Diyarbakır Sur içindeki o tarihi evin sahibi konuştu; “Devlete sağlam verdim, sağlam isterim”
Kısa bir süre önce gündeme getirdiğimiz Tarihi Diyarbakır evinin sahibi Recep Yavuz, evin Sur’daki çatışmalardan bakımsızlıktan dolayı çöktüğünün altını çizerek, çatışmalardan önce sağlam olan evinin sağlam olarak kendisine teslim edilmesini istedi.

Haber: Sait BAYRAM

Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Kısa bir süre önce gündeme getirdiğimiz Fatihpaşa Mahallesi Şaloğlu sokaktaki harabe halde bulunan Tarihi Diyarbakır evinin sahibi Recep Yavuz, evin Sur’daki çatışmalardan bakımsızlıktan dolayı çöktüğünün altını çizerek, çatışmalardan önce sağlam olan evinin sağlam olarak kendisine teslim edilmesini istedi. Tarihi Diyarbakır Evi’nin, 118 yıllık ve Yahudi bir aileye ait olduğu öğrenildi.

o-evin-sahibi-konustu-2.jpg

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki Fatihpaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2015 yılındaki çatışmalı sürece bile direnen tarihi Diyarbakır evininin 118 yıllık olduğu ortaya çıktı. Sur’da yaşanan çatışmalardan dolayı sokağa çıkma yasağının yaşandığı günlerde bomba ve kurşunlardan dolayı değil bakımı yapılmadığı için çöktüğü öğrenildi.

Çatışmalardan önce evim sağlamdı

Tarihi evin sahibi Recep Yavuz, Suriçindeki terör olayları başlamadan önce evde kiracıların oturduğunu ifade ederek, “İki aile oturuyordu ve ev sağlamdı. Olaylar başladıktan sonra 6 Mahalleye girişler yasaklandı. Bu yasaktan dolayı evin bakımını yapamadık. Evin damı toprak olduğu için her yıl silindir ile damı sıkıştırmamız gerekiyordu. Ancak, yasaklardan dolayı bu bakımı yapamadığımız için yağışlardan dolayı toprak tavan çöktü. Çatışmalar sırasında tek bir kurşun izi dahi yoktu. Sadece iki yerde gözetleme yeri vardı. Biz devlete sağlam bir ev teslim ettik, devletin bize bıraktığı ev böyle harabe halde bir ev. Bundan dolayı kimse bizi arayıp sormadı bile. O dönem kiracılara yapılan kira yardımı ev sahiplerine yapılmadı” diye konuştu.

“Şahsi başvurum yok, ancak dönemin Başbakanı’nın açıklamaları var!”

Evin onarımı için şahsi başvurusu olmadığını belirten Yavuz, “Ancak dönemin Başbakanı defalarca çeşitli ulusal kanallarda bu tür tescilli yapıların devlet tarafından onarılacağını ve hak sahiplerine teslim edileceğini belirtiyordu. Kimsenin şahsi başvurusu yok. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile sürekli görüşüyoruz, henüz bir sonuca ulaşamadık” dedi.

o-evin-sahibi-konustu-1.jpg

Evin onarım ihalesi TOKİ’ye gönderilmiş!

Aldıkları bilgilere göre, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce bu evin projesini bir firmaya çizdirildiğini de anlatan ev sahibi Yavuz, “Ancak o ihalede iptal edilip, yeniden başka bir firmaya projeyi verildi. 3 adet projedir. Bu projeler yapıldıktan sonra Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onay verirse onarım ihalesini TOKİ yapacak. Ev ile ilgili projeler hazırlanmış, evin onarım ihalesinin yapılması için TOKİ’ye gönderilmiş” dedi.

“Evimi nasıl aldılarsa, aynı şekilde iade edilsin”

“Evimi nasıl benden aldıysanız o şekilde bana geri iade edin” diyen Yavuz, şöyle dedi:

“Evimin o günkü görüntüleri Koruma kurulundaki dosyada mevcuttur. Sağlam evim olaylardan dolayı harabe hale geldi. Harabe hale gelen evdeki tüm pencere ve kapılar sökülerek, çalındı. O ağacı rahmetli amcam dikmişti. 50 yıllık bir ağaçtır.”

118 yıllık evin ilk sahibi Yahudi bir aile

Yavuz, bu evde dünyaya geldiğini hatırlatarak, “63 yaşındayım bu evde dünyaya geldim. Babam ve Dedem 1957 yılında bu evi Müslüman Şaloğlu ailesinden almışlar. Şaloğlu ailesi de bu evi Yahudi bir aileden almıştı. Bu evin tarihi 118 yıllık. Bu evde dünyaya geldim, bu mahalledeki Süleyman Nazif ilkokulunda okuduk. Buranın mahalle kültürü ile yetiştik. Sabahları kadınların kahvaltıdan önceki ilk işleri sokağı ve kendi evinin önlerini süpürmekti. Biz o kültürle yetiştik.

Burada yerleşik bir düzen vardı. Herkes kendine göre bir düzen kurmuştu. Ve birden bire o yaşantı, tam tersine döndü. Kim nereye gitti? Bilmiyoruz. Zaman zaman eski komşularımızla karşılaştığımız zaman birer yabancıymış gibi bir duyguya kapılıyoruz. Çok zor bir durum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum