VİDEO - Diyarbakır Sur’daki 347 tescilli yapı hazır

VİDEO - Diyarbakır Sur’daki 347 tescilli yapı hazır
Sur İlçesindeki 6 mahalledeki vatandaşlara ait 347 tescilli yapının onarımında sona gelindi.

TİGRİS HABER - Sur İlçesindeki 6 mahalledeki vatandaşlara ait 347 tescilli yapının onarımında sona gelindi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmaların Mart ayında tamamen bitirileceği, yapılan sözleşmeye göre hak sahiplerine teslim edileceği bildirildi. Bu arada, Sur’lardaki 98 adet burcun 33’ü onarılırken, 33’ünde ise restorasyon çalışmaları devam ediyor.

2015-2016 yılları arasında Diyarbakır’ın merkez sur ilçesine bağlı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde çıkan çatışmalarda, bin 312 yapı yıkıldı, 595 tescilli tarihi yapıdan 89’u tamamen yıkıldı, 40 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Yıkımın ardından hak sahiplerine verilmesi planlanan 85 ile 350 metre karelik 44 yapı inşa edildi.

surda-tescilli-yapi-2.jpeg506 konut, 9 butik otel ve 122 işyeri yeniden inşa edildi

Hasırlı Mahallesi’nde yapılan ve eleştirilere maruz kalan ‘Diyarbakır evleri’ tarzında inşa edilen yapılar 2018 yılında tamamlandı. Daha sonra 8 etap halinde farklı mahallerde 506 konut, 9 butik otel ve 122 işyerinin yeniden inşa edildi.

347 sivil yapı mart’ta teslim edilecek

Vatandaşlara ait tescilli yapıların onarımı ise 1,5 yıl önce başladı. 6 Mahallede devam eden 347 sivil tescilli yapının onarımın Mart ayının sonunda hak sahiplerine göre teslimleri başlayacak.

Sur’daki restorasyonlar farklı kurumlar tarafından yürütüldü

Sur’daki çatışmalar sonrası başlatılan restorasyon çalışmalar farklı kurumlar tarafından yürütüldü. 2016 yılındaki terör olaylarında zarar gören konutlar TOKİ, Vakıf mülkiyetine haiz olan yapılar Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce, Maliye Hazinesi mülkiyetinde veya Kültür ve Turizm Bakanlığı mülkiyetinde yada tahsisli olan taşınmazların projelerin restorasyon çalışmaları Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce yürütüldü.

surda-tescilli-yapi-1.jpeg

SUR’DA NE OLMUŞTU?

PKK'lıların kazdığı "hendek" ve kurduğu "barikatlar" nedeniyle 2 Aralık 2015 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenlik güçleri ile PKK mensupları arasında 3 ay süren çatışmalar nedeniyle on binlerce kişi evinden oldu.

Çatışmalardan sonra 21 Mart 2016’da, Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen Sur İlçesi'nin 15 mahallesinde 368 adadaki 6 bin 300 parsel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı ile kamulaştırıldı. Kamulaştırılmadan sonra çatışmalarda hasar gören evlerin büyük bir bölümü yıkıldı.

surda-tescilli-yapi-3.jpeg

Sur’daki 98 adet burcun 33’ü onarıldı

Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Diyarbakır’da 98 adet burcun 33’ü onarılırken, 33’ünde ise restorasyon çalışmaları devam ediyor. 32 burcun da restorasyonunun yapılması bekleniyor. (Haber merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum