VİDEO - Diyarbakır’da yıkım kararı alınan İskenderpaşa Aile Sağlık Merkezi kapatıldı

VİDEO - Diyarbakır’da yıkım kararı alınan İskenderpaşa Aile Sağlık Merkezi kapatıldı
Ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan İskenderpaşa Mahallesindeki 4 katlı Aile Sağlık Merkezi’nin kapısına kilit vurulması 8 Mahalle sakinini mağdur etti.

Haber: Sait BAYRAM

Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Mahalle sakinleri, kapısına kilit vurulan merkezin geçici olarak taşındığı yerin uzak olmasından dolayı hastalarının takiplerini yapamadıklarını, ilaç yazamadıklarını söylediler.

saglik-ocagi-4.png

6 Şubat Maraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da birçok bina yıkılırken birçok binada ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılma kararı alınmıştı. Diyarbakır’ın Merkez Sur İlçesine bağlı İskenderpaşa Mahallesi’ndeki Aile Sağlık Merkezi ise deprem yönetmeliğine uygun olmaması ve güçlendirilmesinin gerektiği tespit edilmiş ancak güçlendirme çalışmasının maliyeti yüksek olduğu için yıkım kararı alınmıştı.

Aile Sağlık Merkezi kapatıldı

15 Şubat Perşembe gününe kadar hizmet veren sağlık Ocağı 16 Şubat Cuma günü hizmete kapatılarak kapısına kilit vuruldu. Sağlık ocağının ileriki tarihte yıkılacağı yerine ise tekrardan yeni bir sağlık ocağı yapılacağı öğrenildi. Bu sağlık ocağından sağlık hizmeti alan vatandaşlar ise Melik Ahmet Mahallesi Melik Ahmet Caddesi güzergahında bulunan eski tekel içindeki sağlık ocağına yönlendirildi. Mahalle sakinlerinin yeni bir sağlık ocağı yapılana kadar orada hizmet alacağı öğrenildi. Aile sağlık merkezinin kapısına ‘merkezi kapatıldığına’ yönelik bilgilendirme notunun da yazıldığı görüldü.

Bina sakinleri; “Hastalarımızın takibini yapamıyoruz”

Ağır hasarlı olduğu için yıkılması planlanan Aile Sağlık merkezinin kapatılmasına tepki gösteren İskenderpaşa Mahallesi sakinleri, binanın hasarlı olmadığını belirterek, hastaların takiplerini yapamadıklarından yakındılar.

saglik-ocagi-3.png

Çakmak: “Hasarlı olmadığı halde yıkılıyor!”

Orhan Çakmak: “25 yıldır bu mahallede oturuyorum. Bu mahallenin sakiniyim. Biz mahalle sakinleri olarak Sağlık ocağından çok mağduruz. Aile Sağlığı merkezinin hiçbir sorunu yoktur. İnşaat döneminde kirişler arası 10 santim atılmış. Bundan dolayı yıkım kararı alındığını duyduk. Kimsenin vebalını da almak istemiyoruz. Gerçekten hasarlı ise yıkılsın bizde istiyoruz. Ama hasarlı olmadığı halde yıkılmasına da karşıyız. Aile Sağlık Merkezinin taşınması burada oturan hasta ve yaşlı vatandaşları mağdur etti. İlaç bile yazamaz hale geldiler. Gidecek başka bir sağlık merkezi yok. Buradan Melikahmet Mahallesi’ne taşındı. Aile Sağlık merkezi de biz de sorun yaşıyoruz. Mahallede yeni doğan çocuklarımız, yaşlılarımız var. Takipleri olan hastalarımız var. Bunların hiç biri artık yapılamaz oldu. Büyük bir sorun yaşıyoruz”

saglik-ocagi-2.png

Durgun’dan Rant iddiası!

Ata Durgun: “Mahallemizde onlarca ağır hasarlı bina dururken, gelip bizim sağlık ocağımızla ilgilendiler. Ben 50 yıldır inşaat ile uğraşıyorum. Çevremizde o kadar hasarlı bina var ki önce onlara yıkılmalıdır. Sağlık ocağımızın ağır hasarlı görünmesinde büyük bir rant vardır diye düşünüyorum. Birileri bir şeyler yapmak istiyoruz. Vatandaşlar, aile sağlık merkezinin taşındığı geçici yeri bilmiyor. Bana kalırsa mahalledeki bütün hasarlı binalar yıkılsın ama bu sağlık ocağı dursun isterdim”

Boğan: “Halk iki kere mağdur oldu”

Hüseyin Boğan, Burada depremden dolayı halk yeterince mağdur oldu. Birde bu sağlık ocağının da taşınması mağduriyetlerimizi artırdı. Şuan yaşlı olup da yürümekte güçlük çeken insanlar, araçları olamayanlar, maddi imkânı olmadığı için bu mahalledeki sağlık ocağına ulaşmada kolaylık sağlayabilen vatandaşlar, şimdi nereye ve nasıl yürüyeceklerini bilemiyorlar. Bu mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz.

saglik-ocagi-5.png

Yakar: “Yetkililerin duyarsızlığından şikâyetçiyiz”

Mustafa Yakar: “Yetkililerin duyarsızlığından şikâyetçiyiz. Bir yetkili gelip bize burada ne oluyor, ne olacak diye izahını bekliyorduk. Ancak böyle bir bilgilendirme bile olmadan sağlık ocağımız hasarlı raporu verilerek, geçici olarak taşındı. Bu ranttan başka bir şey değildir. Kimse görevini yapmıyor. Bize bilgi verilmiyor. Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Herkes vazifesini yaparsa, bu memlekette iyi işler olur. Halimize bakın”

Erkal: “Merkez Mahallenin en sağlam binasıdır”

Osman Erkal: “Bu Aile Sağlık Merkezi bu mahallenin en sağlam binalarından biridir. Neden hasarlı bina olarak yıkılacak. Binlerce insan, yaşlı ve çocuk mağdur oldu. Geçici olan yere yaşlı vatandaşlarımız gidemiyor. Yarın sağlık ocağını o geçici yerden de çıkarırlar. Binlerce insan nerede tedavi olacak? Bu mahalleye yakın başka bir mahallede sağlık ocağı yok. Bu sağlık Ocağı 18 mahalleye hitap ediyor. Anzeleden itibaren komple bu sağlık ocağına bağlıdır. Çünkü burada tek bir sağlık ocağı var. Buranın yıkılması da bizi perişan eder. Bu halk nereye gidecek?”

saglik-ocagi-1.png

“Sağlık Ocağımız gitti, takiplerimiz yarıda kaldı”

Perihan Durgun, “40 yıldır bu mahallede oturuyorum. Daha önce bu Aile sağlık merkezinin yeri okuldu. Sağlık ocağının burada olması bize çok mutlu ediyordu. Şimdi ağır hasarlı diye merkezimi kapattılar. Ben kanser, şeker ve kalp hastasıyım. Merkezimiz geçici olarak taşındığı için takiplerimi yapamıyor, ilaçlarımı yazamıyorum. Mahallemize yeni bir sağlık merkezi yapılmasını istiyorum”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.