VİDEO - Diyarbakır’daki iftar sofralarının vazgeçilmezleri; Çiğköfte ve Meyan şerbeti

Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen çiğ köfte Ramazanda ayında iftar sofralarında yerini alıyor. Çiğköftenin yanında tercih edilen en önemli içeceklerin başında ise, meyan kökünden yapılan şerbet geliyor.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

Kurgu: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Sur içinde ve kentin diğer yerleşim alanlarında kurulan tezgahlarda yapılan çiğköfte için iftar saati öncesi uzun kuyruklar oluşuyor.

Tarihi, kültürü ve gastronomisi ile zengin Diyarbakır'da onbir ayın sultanı ramazanda özenle hazırlanan yemekler, iftar sofralarını süslüyor. Bu lezzetlerin başında da çiğ köfte geliyor.

cigkofte-serbet-2.jpeg

İftar sofralarının vazgeçilmesi

Köftelik bulgur, dana eti, pul biber, çeşitli baharatlar, sarımsak, soğan ve yeşilliklerin yoğrulmasıyla hazırlanan, marul, limon ve salatalık ile tüketilen çiğ köfte iftar sofralarının da vazgeçilmezi oldu. Neredeyse her lokantanın önünde ve sokak başında kurulan tezgahlarda hazırlanan çiğ köfte vatandaşlar tarafından dört mevsim tüketildiği gibi iftarda da tercih ediliyor. İftar saatine yakın ustalar tarafından büyük emekle hazırlanan çiğ köfte için tezgâhların önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Porsiyonu 70-100 TL arasında değişiyor

Çiğköfteyi geçen yıl ki fiyatın biraz üstünde sattıklarını belirten çiğköfteciler, “Bu yıl çok fazla bir artışa gitmedik. Çiğköfte porsiyonu 70-100 TL arasındadır. Hemen herkesin iftar sofrasında çiğköfteyi bulundurması için de fazla porsiyon jestinde de bulunuyoruz” dediler.

cigkofte-serbet-1.jpeg

"Çiğ köfte vazgeçilmezimiz”

Müşterilerden Alaattin Kaya, ailece çiğ köfteyi çok sevdiklerini söyledi. "Çiğ köfte vazgeçilmezimiz" diyen Kaya, iftarda da tercih ettiklerini belirtti. Süleyman Bayram, çiğ köftenin iftar sofralarını süsleyen başlıca yemekler arasında yer aldığını vurgulayarak, "Çiğ köfte sadece ramazan ayında sofralarımızı süslemiyor, sürekli ihtiyaç duyduğumuz bir gıda. Bu nedenle sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti." şeklinde konuştu.

“Çiğköftesiz bir iftar düşünemiyorum”

Ömer Alhatınsaru da, çiğ köfteyi iftar sofrasında diğer yemeklerden ayrı düşünemediklerini anlatarak, "Çiğ köftesiz geçen bir iftar düşünemiyorum" ifadesini kullandı.

cigkofte-serbet.jpeg

Meyan şerbeti de çok tüketiliyor

Diyarbakır’da Ramazan ayında tüketilen en çok yemekler arasında yer alan çiğ köftenin yanı sıra meyan kökünden yapılan şerbet ile limonata da çok sık tüketiliyor. Tarihi Suriçi Gazi Caddesi’nde kurulan seyyar tezgâhlarda şişesi 50 ile 100 TL’ye satılan meyan şerbeti vatandaşlardan yoğun rağbet görüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.