VİDEO - Diyarbakır’ın kadın sanatçılarından ortak proje

VİDEO - Diyarbakır’ın kadın sanatçılarından ortak proje
Diyarbakır’da sanatsal faaliyetler yeniden eski günlerine dönüyor. Altı kadın sanatçının profesyonellerle yürütülen atölye ve seminer çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan eserlerini A 4 Açık Sanat Alanında 20 Aralığa kadar sergileyecekler.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Altı kadın sanatçının A4 Açık Sanat Alanında, kadının cinsiyet, eğitim, çalışma koşulları ve yakın tarih konularına dikkat çekmek için ‘Birlikte Hareket’  başlığıyla küratörlüğünü Derya Yücel’in yaptığı bir proje.

Tigris Haber Gazetesi olarak Küratör ve kadın sanatçılarla çalışmaları hakkında konuştuk. Küratör Derya Yücel,”Bu çalışmaya katılan sanatçıların kişisel ve toplumsal belleğin iç içeliğine atıf yaparak, kişisel ve toplumsal bellek oluşturma biçimlerini, kamusal alana, toplumsal cinsiyete, dile, gündelik hayata dair sorgulatmak istedikleri çalışmalarıyla bir araya geldiler.” dedi. Yücel, çalışmanın nasıl hazırlandığını ve kadın sanatçıların nasıl bir mesaj vermek istediğine dikkat çekti.

yucel-tigris.jpg

Küratör Derya Yüce

KIRK YAMA

Çeşitli renk ve desenlerdeki kumaşlarla, kırk yama tekniğiyle oluşturduğu çalışmasında, kadına yönelik cinsiyetçi, ayrımcı yaklaşımlara dikkat çeken Sanatçı Nesrin Ademhan’ın çalışmasıyla katıldı.

ademhan-tigris.jpg

Sanatçı Nesrin Ademhan

DEZ AVANTAJLI GRUPLARI YANSITTI

‘Laserasyon’ isimli video ve enstalasyonunda Sanatçı Pınar Süer Alpkaya kimlik, göç, insan ve kültürel tahribata yol açan savaş ve sonucunda ortaya çıkan; göçmen, mültecilere dikkat çekerek, bu olaylarda en fazla etkilenen ve ağır travmalar yaşayan, dez avantajlı gruplardan kadın, çocuk ve yaşlı kesimlerin yaşadığı sorunları, çocukların bıraktığı resimler, yazılar, izler aracılığıyla görünür kılmak isteyen çalışmasıyla katıldı.

alpkaya-tigris.jpg

Sanatçı Pınar Süer Alpkaya

Bir inşaat kolonuyla ortak çalışmaya katılan Rojda Eser de; Sur’da yaşanan çatışmalı süreçten sonra tarihsel dokunun, anıtsal yapıların yıkılarak, yüzlerce yıllık yerel mimari kimliğinin yerine suni yapıların inşasına dönük eleştiriyi içeren Diyarbakır’ın yerel yapı dokusu olan bazalttan yaptığı kolon çalışmasıyla katıldı.

eser-tigris.jpg

Rojda Eser

‘Hevsel Kadınlarının Haykırış’ı isimli dokümanter çalışmasıyla katılan Sanatçı Ruken Aydoğdu da; Dicle Vadisi projesi içinde yer alan mahallelerin kentsel dönüşüm projesiyle boşaltılmasına ve değişmeye başlayan eko sistemin tarımın sürdürülebilirliğini azalttığını ve sonucunda ekolojik tahribatın arttığını görsel olarak anlatan Sanatçı Aydoğdu; Hevsel Bahçelerine, cinsiyet eşitsizliğine, kadın ve çevre arasındaki ilişkiye, tarladan pazara uzanan yaşamlarından kesitler veren eleştirel bir bakışla çalışmalarını sunuyor.

aydogdu-tigris.jpg

Sanatçı Ruken Aydoğdu

Şengül Acil ise; ‘Elalem Ne Der?’ İsimli tuval üzerine kadın bedeni, kadın ruh halini, kadının toplum içindeki konumunu, duygularını referans alarak yaptığı portrelerini, toplumsal cinsiyet sorunlarını, bedensel, zihinsel, psikolojik, fizyolojik ve ruhsal deformasyona gönderme yaparak, kadın kimliğini tuvallerine yansıtıyor.

acil-tigris.jpg

Şengül Acil

Okul isimli videosunda Şevda Tuğrul da çalışmasında; doğanın dili, konuşan diller, mekân, hayal gücünün öğrenme üzerinde ne kadar etkili olduğu sorusundan yola çıkan görsel bir çalışmayla katılıyor. Sanatçı bu çalışmasında otuz yıldır kullanılmayan bir köy okulunda ‘dili’ merkeze alarak, bir küçük çocuğun gözlerinden dil, doğa, gözlem ve anlam üzerine hikâyeler anlatıyor.

tugrul-tigris.jpg

Şevda Tuğrul

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.