VİDEO - Diyarbakır’ın tarihi evleri ve çeşmeleri sahipsiz

VİDEO - Diyarbakır’ın tarihi evleri ve çeşmeleri sahipsiz
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin ilk dönemlerinde inşa edilerek günümüze kadar gelen tarihi çeşmeler bakımsızlıktan harabe hale geldi.

TİGRİS HABER- Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin ilk dönemlerinde inşa edilerek günümüze kadar gelen tarihi çeşmeler bakımsızlıktan harabe hale geldi. Tarih kokan taş evler, onarım yapılmadığı için harabeye dönüşürken, aynı zamanda risk oluşturuyor. Aynı şekilde tarihi çeşmelerde ilgisizlikten özelliklerini kaybetmek üzere. Vatandaş, duruma çözüm bulunmasını istiyor.

tarihi-evler-cesmeler-3.jpegDiyarbakır’ın merkez Sur ilçesine bağlı Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki tarihi çeşmeler ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yok olmak üzere. Yapıldıkları dönem ile ilgili derin izler taşıyan çeşmelerin bakımsız görüntüsü, Turizmin merkezi olma yolunda olan Diyarbakır’ın tarihe ve tarihi eserlere verilen önemi gözler önüne seriyor.

tarihi-evler-cesmeler-6.jpeg

Definecilerin hedefi oldu

Ziya Gökalp Mahallesi Tahtalı Kastal ve Bayrampaşa sokaktaki tarihi çeşmelerin muslukları ve boruları çalındı. Mahalle sakinlerinin ve esnafın şikâyetlerine rağmen kurumların ilgi göstermediği çeşmeler zaman zaman definecilerin de hedefi haline geldi.

Tarihi çeşmelerin ağır tahribata uğraması ve yetkilerin bu konuda sessiz kalması vatandaşların tepkisine neden oldu. Yerel yönetimlerin tarihi çeşmeler konusunda acilen adım atmaları gerektiğini dile getiren Ziya Gökalp Mahallesi sakinleri, “Biz atalarımızdan miras olarak aldığımız tarihi varlıklarımıza sahip çıkmazsak, gelecek nesillere ve çocuklara beton binaları mı bırakacağız? Yani biz atalarımızdan miras olarak aldığımız kültürü bile yaşatamamışız. Bu nedenle tarihin izlerinin silinmesine göz yumulmamalı, bu izlerin korunması için önlem alınmalıdır” dedi.

tarihi-evler-cesmeler-4.jpeg

100 yıllık ev tahta kalaslarla ayakta tutuluyor

Öte yandan, Sur ilçesindeki tarihi Diyarbakır evlerinin bir kısmı da bakımsızlıktan ve ilgisizlikten harabe haline geldi. Yüzlerce tarihi evin bulunduğu ilçede bulunan yapılar tescilli olduğu için ne yıktırılıyor ne de onarılıyor. Tahtalı Kastal sokaktaki 100 yıllık tarihi Diyarbakır Evinin üst tarafı yıkılmak üzere. Çevreden geçen vatandaşlar açısından büyük risk oluşturan evlerin onarımı için yapılan başvurular sonuçsuz kaldı. Başvuruların sonuçsuz kalması nedeniyle vatandaşlar ve mülk sahibi ile birlikte kendi imkânlarıyla riski ortadan kaldırmak için tahta kalaslarla yapıyı desteklediler.

tarihi-evler-cesmeler-2.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum