VİDEO - Pazarda fiyatlar zirve yaptı, satışlar dipte

VİDEO - Pazarda fiyatlar zirve yaptı, satışlar dipte
Diyarbakır’daki semt pazarlarını dolaştık, etiket fiyatlarını inceledik. Fiyatlar zirve yapmış, ancak satışlar dipte. Vatandaş kilo ile değil, sayı ile alışveriş yapıyor. Sayı ile alışveriş esnafın satışlarını büyük ölçüde düşürüyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Yenişehir, Ofis, Bağlar, Kayapınar, Sur ilçesinde kurulan semt pazarlarında bu hafta etiketler şöyleydi:

Biberin kilosu 10, domates 10, kuru soğan 15, patates 15, elma 25, şeftali 35, muz 32, özüm 28, erik ise 25 TL'den sarılıyor. Semt pazarında gözle görünen fiyat artışı, alışveriş yapmak isteyen vatandaşların cebini yakıyor. Pazar esnafı yaptığı satışların düşüşünden, vatandaş ise fiyatlardan şikâyetçi.

pazarla-fiyat-zirve-yapti-5.jpg

Vatandaş alamıyor, biz satamıyoruz

Yükselen fiyatlar nedeniyle zor bir süreçten geçtiklerini belirten Ali Onan, “Fiyatlar gerçekten çok yüksek. Günlük sadece 5 bin TL’ye harcama yapıyorum, ama akşam olduğunda elimde kalan hiç bir şey yok. Fiyatlar her gün değiştiği için bu durum hem bizi hem de vatandaşı etkiliyor. Ne vatandaş alabiliyor nede biz satabiliyoruz” diye konuştu.

Gönül rahatlığıyla alışveriş yapmak imkânsız

Pazar alışverişine yapan Ali Efe, özelikle meyve fiyatlarından dert yakınıyor. Geçim derdi yaşayan vatandaşlar için meyve almanın hayal olduğunu dile getiren Efe, “Allah gerçekten hepimize yardım etsin, fiyatlardan dolayı tezgâhlara bile yaklaşamıyoruz. Gönül rahatlığıyla alışveriş yapmak imkânsız bir hale geldi. Bu fiyatları görünce artık pazara adım atmak bile istemiyoruz, ama mecburuz gelmeye. Önceleri haftada iki kere pazara gelip alışveriş yapardım, şimdi iki haftada bir geliyoruz” ifadelerine yer verdi.

pazarla-fiyat-zirve-yapti-2.jpg

Herkes işin bu noktaya geleceğini biliyordu

“Millet kendi seçimi yaptı. Herkes işin bu noktaya geleceğini biliyordu, o yüzden kimse dert yanmasın” diyen Murat Aksoy, “100 TL’ye sadece iki kilo meyve alabildim. Ben bekâr olduğum için fazla bir giderim olmuyor. Evini zar zor geçindiren vatandaşlar var, onlar bu fiyatlarla nasıl baş edecek? Umudum yok ama umarım her şey düzelir” diye belirtti.

Bu insanlara yazık

Hayat pahalılığından kaynaklı vatandaşın alım gücünün gün geçtikçe düştüğünü belirten Hacı İzzettin, “Gerçekten çok zor durumdayız. İnsanlar evlerine sebze ve meyve götüremiyor. Ülkeyi yönetenler bu duruma el atsın. Bu insanlar gerçekten çok mağdur. Sebzeden meyveye kadar kimse bir şey alamıyor. Bu insanlara yazık” dedi.

Lütfen bu pahalılığın önüne geçin

Fiyatlardan dolayı artık eskisi gibi pazara gelemediğini dile getiren İsmet Yıldız, “Ben hiçbir yaz meyve fiyatlarının bu kadar yüksek olduğuna şahit olmamıştım. Artık bunu da göremedik demeyiz. İnanın ağlayacak halimize gülüyoruz. Bir vatandaş olarak devletimize sesleniyorum; lütfen bu pahalılığın önüne geçin” ifadelerini kullandı.

pazarla-fiyat-zirve-yapti-4.jpg

Aldığımız ürünün yerini bir daha dolduramıyoruz

Fiyatları gören vatandaşın tezgâha yanaşmaktan bile korktuğunu belirten Ali İhsan Yemez, “Bu durumdan hem vatandaş hem de bizler şikâyetçiyiz. Aldığımız ürünün yerini bir daha dolduramıyoruz. Çünkü her gün yeni bir zam geliyor, hayatımız bu şekilde devam etmez. Gerçekten yarı tok, yarı açız. Bizim durumumuzun özeti budur” diye konuştu

Bir seneye yakındır iş yapamıyoruz

Gün geçtikçe pazardaki satışların düştüğünü söyleyen pazar esnafı Ahmet Turgut,“Bir seneye yakındır artık iş yapamıyoruz. İnsanlarda gerçekten alım gücü artık kalmamış durumda. Önceleri kazancımız belliydi, ama günlük ne kazanacağımızı tahmin bile edemiyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.