VİDEO-Tanrıkulu, Barış akademisyenlerini hatırlattı

VİDEO-Tanrıkulu, Barış akademisyenlerini hatırlattı
Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, üniversitelerden ihraç edilen barış akademisyenlerinin iade edilen haklarının istinaf mahkemesi tarafından geri alındığını söyledi.

Naci Sapan

TİGRİS HABER - Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, üniversitelerden ihraç edilen barış akademisyenlerinin iade edilen haklarının istinaf mahkemesi tarafından geri alındığını söyledi. Tanrıkulu, barış akademisyenlerinin yeniden ‘medeni ölüm’ e mahkûm edilmek istendiğini belirtti.

Barış akademisyenlerine sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Sezgin Tanrıkulu, bu konuda hazırladığı videoyu sosyal medya hesapları üzerinden yayınladı. Videoda şu görüşlere yer verildi;

7-8 yıl sonra göreve başladılar

"Siyasetin yoğun gündemi içerisinde Barış Akademisyenlerini unuttuk... Barış Akademisyenleri Türkiye'nin değişik üniversitelerinden 2016 yılında bir bildiriye imza attılar, yaklaşık 2000 akademisyen. Bu bildiriden ötürü başlarına gelmedik kalmadı... Haklarında soruşturmalar açıldı, üniversiteden ihraç edildiler. Birçok hukuk mücadelesi verdiler.

2019 yılında Anayasa Mahkemesi bir kararla, açıkladıklarının 'düşünce özgürlüğü kapsamı' içerisinde kaldığına karar verdi ve ihraç edilmişlerdi; OHAL Komisyonuna başvurdular, OHAL Komisyonu bütün başvuruları reddetti. İdare Mahkemesine başvurdular, İdare Mahkemesi yıllarca süründürdü ama daha sonra tek tek iade kararları verdi. Bir kısmı üniversiteye başladı 7 yıl 8 yıl sonra.”

Medeni ölüme mahkûm edilmişlerdi

Tanrıkulu, akademisyenlerin bu haklarının yeniden ellerinden alındığına işaret ederek şöyle dedi;

“Şimdi İstinaf Mahkemesi bu iade kararını kaldırıyor. Barış Akademisyenlerinin bir kısmı Türkiye'den gitmek zorunda kaldılar. Şimdi faaliyetlerini yurtdışında sürdürüyorlar. Ben buradan çağrı yapıyorum: Barış Akademisyenlerinin sorunlarını giderecek Adalettir, Yargı Mekanizmasıdır. Ama Yargı ne Anayasa Mahkemesi kararını dinledi ne de bu konuda verilen Danıştay Kararını dinledi. Şimdi Ankara 13. İstinaf Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi tek tek verilen bu kararı kaldırıyor ve Barış Akademisyenlerini yeniden medeni ölüme ve belirsizliğe mahkûm ediyor.

Hep beraber karşı çıkalım!

Ben siyasi partilerin bu konuyu da gündeme almalarını buradan talep ediyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.