VİDEO - Vatandaşın asgari ücret talebi: 30 bin TL olmalı

VİDEO - Vatandaşın asgari ücret talebi: 30 bin TL olmalı
Enflasyon, alım gücünün azalması TL’nin döviz karşısında giderek erimesi, asgari ücretlinin yaşam koşullarını zorluyor.

Serhat Özdemir/ Özel Haber - Mahsum Rençber/ Kamera

TİGRİS HABER - Enflasyon, alçım gücünün azalması TL’nin döviz karşısında giderek erimesi, asgari ücretlinin yaşam koşullarını zorluyor. Bu nedenle vatandaşın gözü Ocak ayında yapılacak zamlarda. Vatandaşlar, mevcut koşullarda asgari ücretin 30 bin TL olması gerektiğini söylüyor.

Asgari ücretin 2024'te ne kadar olacağı merak konusu oldu. Asgari ücret Temmuz zammı ile yüzde 34 artarak net 11 bin 402 lira olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, bir süre önce yaptığı açıklamada “Aralık ayının ilk haftasında işçi ve işveren temsilcilerini davet edeceğiz. Komisyon çalışmalarımızı bu şekilde başlatmış olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Yapılacak görüşmelerin ardından asgari ücret belirlenerek, 31 Aralıkta resmi gazetede yayınlanacak. Kira, gıda ve yakıta gelen zamlarla vatandaş geçim sıkıntısı yaşarken, gözler asgari ücrete çevrildi. Vatandaşlar asgari ücret artışıyla birlikte zamların devreye gireceğinden endişe ederken, hükümetin kontrol sağlaması gerektiğine vurgu yaptı.

Mevcut asgari ücretin kiraların altında olduğuna da vurgu yapan vatandaşlar, Ocak’ta açıklanacak asgari ücretin 30 bin TL olması gerektiğini ifade ediyor.

Taksicilik yaparak geçimini sağlayan Fırat Ezel, herkesin mevcut durumdan şikayet ettiğini ifade ederek, "Şu anki piyasaya göre asgari ücretin en az 30 ila 35 bin lira olması gerekiyor. Ben taksicilik yapıyorum müşterilerimin hepsi şuan bu durumdan şikayet ediyor. Asgari ücret 11 bin lira ama kira 15 bin liradır. En düşük yerlerde kira 6 ila 7 bin lira arasında değişiyor” dedi.

'Kiralar asgari ücretin altında olmalı'

Lise öğrencisi Elanur Şahinoğlu, kiraların asgari ücretin üzerinde olduğunu ve gelecek zamla beraber tüketime de zam geleceğini belirtti. Şahinoğlu, “Asgari ücret zamlandıkça her şey zamlanıyor. Emekliler şuan geçinemiyor, ama birçoğu da bunu dile getirmiyor. Eskiden markette 100 lirayla alabildiğin şeylerin yarısını bile alamıyorsun. Asgari ücret böyle kalmalı yükseldikçe her şey tekrar zamlanıyor. Avrupa bizi kıskanıyor diyorlar, orada aldıkları 700 Euro’nun 3'te 1'ini kiraya veriyorlar, fakat burada kiralar asgari ücretin üzerindedir" diye konuştu.

Vatandaşlardan Seyfettin Bulut ise, şartların kötü olduğunu ve İl dışında inşaatta çalışarak geçimini sağladığını dile getirerek, şunları kaydetti;

" Şu an asgari ücretle ev geçindirilemiyor. Asgari ücret 11 bin lira, ev kirası 13 bin lira, nasıl geçinebilir ki insanlar. Bu nedenle iyi bir düzenleme gerekiyor. 25 bin liranın altında kimse kendini geçindiremez. O fiyat bile azdır. İl dışında inşaatta çalışmak zorundayım, evimden çocuklarımdan ayrı kalıyorum, ancak mecburum."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.